22. mart

22. mart

22/03/2019 Off By BERB

–1876. Rođen srpski pisac Borisav Stanković, jedan od začetnika moderne srpske proze. Prikazujući život rodnog Vranja s kraja XIX veka, dao i psihološku analizu ličnosti, unoseći prvi put u srpsku literaturu erotiku i senzualnost.


1312. Papa Klement V ukinuo francuski monaški viteški red Templara, osnovan u Palestini 1118. radi zaštite poklonika Hristovog groba.


–1599. Rođen flamanski slikar Anton van Dajk, istaknut predstavnik Flamanske slikarske škole. Učenik i saradnik Rubensa, proslavio se kao portretista. 1632. postao dvorski slikar kralja Čarlsa I.


1622. Indijanci ubili oko 350 belih naseljenika u Virdžiniji, što se smatra prvim indijanskim masakrom evropskih kolonista u Severnoj Americi.

1794. Kongres SAD usvojio zakon kojim se američkim brodovima zabranjuje prevoz crnih robova iz Afrike u Ameriku.

–1832. Umro nemački pisac Johan Volfgang Gete, jedna od najznačajnijih i najuticajnijih ličnosti nemačke i svetske književnosti. Pored književnosti, gde se ogledao gotovo u svim rodovima, bavio se i filozofijom, prirodnim naukama, slikarstvom i državničkim poslovima u Vajmaru i smatra se jednim od poslednjih univerzalnih genija evropske tradicije.


1848. Pobunjena Venecija proglasila nezavisnost od Austrije.

–1876. Rođen srpski pisac Borisav Stanković, jedan od začetnika moderne srpske proze. Prikazujući život rodnog Vranja s kraja XIX veka, dao i psihološku analizu ličnosti, unoseći prvi put u srpsku literaturu erotiku i senzualnost.


1895. Pioniri filma, braća Ogist i Luj Limijer, u Parizu prvi put demonstrirali pokretne slike upotrebivši celuloidnu traku.

1904. U londonskom listu “Daily Illustrated Mirror” na naslovnoj stranici objavljena prva novinska fotografija u boji.

1917. SAD prve priznale privremenu vladu Aleksandra Kerenskog, uspostavljenu posle Februarske revolucije kojom je svrgnuta monarhija u Rusiji.

1919. Letom između Pariza i Brisela, jednom sedmično, uspostavljena prva avionska međunarodna linija u svetu.

–1923. Rođen francuski glumac i pantomimičar Marsel Marso, koji je obnovio umetnost pantomime. Poznat po svom “Bipu”, modernizovanom Pjerou iz tradiconalne komedije.


1945. Egipat, Irak, Jordan, Liban i Sirija osnovali u Kairu Arapsku ligu.

 

 

 

–1948. Rođen kompozitor Endrju Lojd Veber, koji se proslavio mjuziklima “Isus Hristos superstar”, “Evita”, “Mačke” i “Fantom iz opere”.


1979. Irski teroristi u Hagu ubili britanskog ambasadora u Holandiji Ričarda Sajksa.

1980. Najviša indijska nagrada “Dragulj Indije” uručena misionarki Majci Terezi.

1983. Kandidat Laburističke partije Haim Hercog izabran za predsednika Izraela.

1991. Irak oslobodio 1.150 Kuvajćana zarobljenih tokom Zalivskog rata i zatražio ubrzanje puštanja na slobodu 60.000 zarobljenih Iračana.

1992. Na drugim višepartijskim izborima u Albaniji ubedljivo pobedila Demokratska partija, čime je okončana vladavina komunista i njihovih naslednika.

1996. Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu optužio tri bosanska muslimana i jednog bosanskog Hrvata za ubistva, torture i zlostavljanje Srba 1992. u logoru “Čelebići” kod Konjica, što su bile prve optužnice za zločine nad Srbima počinjene tokom rata u Bosni i Hercegovini.

2001. U 91. godini umro američki crtač Vilijam Hana, koji je s Džozefom Barberom stvorio Toma i Džerija, junake crtanih filmova, koji su uz “Kamenka i Kremenka”, “Medveda Jogija” i niz drugih animiranih filmova, autorima doneli sedam “Oskara”.

2001. SAD donele odluku o proterivanju oko 50 ruskih diplomata pod sumnjom da su se bavili špijunažom. Rusija uzvratila proterivanjem četvorice američkih diplomata.

2002. Vrhovni sud Velike Britanije uvažio molbu jedne žene i dozvolio da aparati koji je održavaju u životu budu isključeni, čime je prvi put u Engleskoj izvršena eutanazija.♦