Rasprava u EP: Bez vladevine prava ništa od EU

Rasprava u EP: Bez vladevine prava ništa od EU

19/03/2019 Off By BERB

 

Vladavina prava je kičma demokratije i bez ispunjenja reformi u ovoj oblasti nema govora o pristupanju zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, zaključeno je na javnoj raspravi “Vladavina prava u procesu pristupanja” koja je održana u Evropskom parlamentu u Briselu.

 

Kristijan Danijelson, generalni direktor Direktorata za susedstvo i politiku proširenje u Evropskoj komisiji, rekao je da u zemljama Zapadnog Balkana postoji volja za stvaranjem prosperitetnih zemalja, u kojima je zastupljena vladavina prava, gde je korupcija iskorijenjena, a institucije nezavisne.

“I budimo iskreni, progres je napravljen, ali još uvek nijedna od zemalja regiona nije blizu ispunjavanja ovih zahteva i žao nam je što vidimo stagnaciju u ovim oblastima”, rekao je Danijelson na javnoj raspravi o vladavini prava na Zapadnom Balkanu.

Poručio je da su vrata EU otvorena za nove članice, ali da ulazak u Uniju nije kockanje.

“Neophodne su reforme kod naših partnera na Zapadnom Balkanu, što znači teška reforma u oblasti vladavine prava, ekonomske reforme, ali i pomirenje”, naveo je Danijelson.

Havijer Kouso Permuj, potpredsednik odbora za spoljne poslove u Evropskom parlamentu, rekao je da su Crna Gora i Srbija jedine zemlje kandidati koji već pregovaraju sa EU, dok se, kako kaže, Albanija i Severna Makedonija nadaju da će uskoro otpočeti pregovore.

“Na osnovu naših posmatrača, mi primećujemo čak i nazadovanje u oblasti vladavine prava, čak i u zemljama predvodnicama, Crnoj Gori i Srbiji, a generalna ocena, kada je u pitanju vladavina prava na Zapadnom Balkanu i Turskoj je zabrinjavajuća”, rekao je poslanik EP.

Predsednik Radne grupe za Zapadni Balkan Eduard Kukan kazao je da je vladavina prava kičma demokratije i jedna od najvažnijih oblasti u procesu pregovaranja.

“To je baza za članstvo u EU i važno je da naše partnere na Zapadnom Balkanu stalno podsećamo na to. Pitanje vladavine prava treba da bude u potpunosti implementirano, ne da bi se zadovoljio Brisel, već zbog dobrobiti vaših građana”, rekao je Kukan.

Bez opipljivih rezultata u oblasti vladavine prava, i bez pomaka u poglavljima 23 i 24, dalji progres prema EU neće biti moguć.

Iako nije želio da se bavi svakom zemljom pojedinačno, Kukan je kazao da generalno vidi znake nazadovanja na Zapadnom Balkanu(Agencije).♦