Vanredno obraćanje Aleksandra Vučića: Ne bojim se nikoga!

Vanredno obraćanje Aleksandra Vučića: Ne bojim se nikoga!

17/03/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

I dok su ispred Predsedništva Srbije građani protestvovali protiv vladevine Aleksandra Vučića on se obratio javnosti posle sinoćnog uije u sedištu RTS.

 

Vučić je obraćanje javnosti počeo podsećanjem na pogrom Srba na Kosovu i Metohiji, 17. marta 2004. godine.

“Danas se navršava 15 godina od velikog i strašnog pogroma koje su kosovsko-metohijski Albanci uz podršku dela međunarodne zajednice poveli protiv srpskog naroda. To je rezultiralo rušenjem i paljenjem 35 crkava i manastira, 935 srpskih objekata, škola, pošta, domova zdravlja. Proterano je ukupno četiri hiljade i 12 Srba. Nastradalo je 28 osoba, a 954 je povređeno. Među njima 143-oje Srba i desetine pripadnika međunarodnih snaga”, naveo je predsednik.

Danas, 15 godina kasnije, rekao je da je i dalje zabrinut za Srbe na KiM, jer nije formirana Zajednica srpskih opština, niti je išta nije učinjeno iz Briselskog sporazuma. Sa druge strane uvedene su takse i doneta je platforma koja je protiv dijaloga.

Smatra da NATO nije dobro razumeo svoju ulogu. Da nije razumeo da je u skladu sa Rezolucijom 1244 njihov posao da zaštite naš narod na svakom mestu na KiM.

Zatim se osvrnuo na sinoćno događanje ispred i u zgradu RTS. Vučić je rekao da je država mesecima ćutala, ali da neće dozvoliti nikome da nasiljem ugrožava bilo koga.

Predsednik je oštro kritikovao unošenje motorne testere u zgradu javnog servisa.

Policija je, ističe, identifikovala osobu koja je nosila testeru, i, kako kaže, mnoge druge.

“Ovakvu vrstu ucena u kojoj je – mi ćemo da vas bijemo a vi morate da nas slušate, to možete da radite u nekoj drugoj zemlji. U demokratskoj Srbiji to ne možete da radite”, kaže Vučić.

Lidere opozicije koji su učestvovali u jučerašnjem upadu u zgradu RTS-a nazvao je “fašistama” i “tajkunima”.

“Nije njima meta ni RTS ni neko drugi, meta im je taj koji može u lice da im kaže da su lopuže, taj koji se ne plaši da im kaže šta su sve opljačkali”, rekao je Vučić.
Prema njegovim rečima, Srbija neće dozvoliti da se nasiljem ugrožava bilo ko.

“Svi oni koji misle da siledžijstvom, nasiljem, fizičkim napadima na ljude mogu da ostvare političke rezultate grdno se varaju”, istakao je Vučić.

Srbija je, navodi, dozvoljavala proteste, i prijavljene i neprijavljenje.

Rekao je da je u Prištini sinoć u 22.15 glavna vest bila da je Đilas pretučen, a samo je, kaže Vučić, on tukao ljude, dok njega niko ga pipnuo nije.

Kaže i da je mislio da se Haradinaj šali kad je rekao da će da ga sruši s vlasti, a sad vidi da ima ozbiljne saradnike.

“Ali, naišli su na tvrd orah. I uopšte ih se ne plašim. Meta im je taj koji im u lice kaže šta su opljačkali, i meta sam ja što Srbija nije više onako siromašna.

Istakao je da niko nije održao konferenciju u ovakvim okolnostima. Time je želeo, kako je naveo, da pokaže, da strah ne sme da postoji od huligana i batinaša.

Na pitanje novinara da li će biti vanrednih parlamentarnih izbora, Vučić je odgovorio:

“Ne mislim da smo danas dalje od vanrednih parlamentarnih izbora nego što smo bili juče”.♦