Kampanja “Budućnost Srbije”: Predstoji preporod Borskog okruga

Kampanja “Budućnost Srbije”: Predstoji preporod Borskog okruga

16/03/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

U okviru kampanje “Budućnost Srbije” pedsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je Borski okrug. Posetio je pogon topionice bakra “Ciđin Bor”, Rogljevo, Negotin, Kladovo i Rtkovo.

 

Vučić je okupljeni građanima i radnicima rekao da će “Ciđin” u RTB “Bor” ove godine uložiti 160 miliona evra, a u narednih nekoliko godina, uz nalazište Čukaru Peki kod Bora, do dve milijarde evra.

– Time će se, rekao je Vučić u Boru, šestostruko povećati proizvodnja u narednih šest godina, a najveći deo tog novca biće namenjen upravo za RTB “Bor”.

Vučić je poručio da će država uvek pomoći kineskim prijateljima da pronađu najbrži razvojni put za opstanak našeg naroda u Boru i čitavom istoku Srbije.

“Hvala što ste uvek bili uz svoj RTB ‘Bor’ i što čuvate ovde svoja ognjišta”, dodao je Vučić.

Predsednik je naveo da kineska kompanija razmatra mogućnost o preuzimanju rudnika Lece kod Medveđe.

Posle Bora Vučić je posrtio vinare u Rogljevu. Tokom posete Rogljevskim pimnicama rekao je da će pet do sedam miliona evra uskoro biti uloženo u taj kraj kako bi se podstakao razvoj vinske industrije i unapredila turistička ponuda.

“Dogovorili smo se da uložimo između pet i sedam miliona evra. Deo novca će biti obezbeđen za deset dana, a nešto za dva meseca”, rekao je Vučić u Rogljevu.

– Da napravimo ovaj deo specijalnom turističkom tačkom i da uložimo ogroman novac kako bismo sačuvali ljude, jer je to najveći problem”, ukazao je predsednik Srbije.

Istakao je da u Srbiji ima četiri ili pet krajeva sa dobrom zemljom i pogodnim klimatskim uslovima, a da je kraj oko Negotina jedan od tih. Vučić je ukazao i da vinska industrija konstantno raste.

“Dok proizvodnja piva i viskija pada, svuda u svetu pa i u Srbiji vinska industrija konstantno raste”, rekao je Vučić.

Vučić je najavio da će biti obnovljene dve deonice puta Negotin–Zaječar, u dužini od 12,5 kilometara.

“Radićemo puteve u ovom kraju. Dve deonice koje su loše na putu Negotin–Zaječar, od 12,5 kilometara već su u planu. Tako da će sve da izgleda kao pista”, rekao je Vučić novinarima nakon obilaska Rogljevačkih pimnica kod Negotina.

On je naveo da će u narednom periodu biti uloženo pet do sedam miliona evra u kraj između Smedovačkih, Rogljevačkih i Rajačkih pimnica, gde će biti uređeni putevi, odmorišta i auto-parkovi.

Obećao je da će Rajac svakako dobiti vodovod i kanalizaciju, a da će se zatim raditi i projekat za Rogljevo i za Smedovačke pimnice.

Predsednik Srbije obišao je u Negotinu završne radove u Domu za decu i omladinu “Stanko Paunović”, u koje je uloženo oko 33 miliona dinara.
Obišao je i rekonstruisane zgrade Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Kladovu.

Predsednik Srbije je najavio da bi u martu 2020. godine trebalo da počne izgradnja brze saobraćajnice od Požrevca do Donjeg Milanovca.

Obraćajući se građanima u Kladovu, rekao da će se tako taj deo Srbije povezati sa auto-putem kod požarevačke petlje, kao i da će se za dve i po ili tri godine graditi i nastavak brze saobraćajnice od Donjeg Milanovca do Kladova.


 

Polako ali sigurno naša istraga u slučaju ubistva Olivera Ivanovića napreduje i ide ka tome da ćemo u narednom periodu moći da kažemo i ime izvršioca, rekao je predsednik Aleksandar Vučić, odgovarajući na pitanja novinara.Izjavio je da je istraga Srbije o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića veoma spora, ali da napreduje, te da očigledno neko to dojavljuje Prištini pa je panika kod Albanaca još veća.U selu Rogljevo rekao je medijima da je spreman da stane pred “svaki istražni organ” Srbije i da mu je užasna priča prištinskih vlasti da je umešan u to ubistvo.”Sram vas bilo lažovi jedni jadni. Svakog ubicu bih smestio iza rešetaka da nikad ne izađe. Ti ljudi valjda polaze od sebe, znaju za šta su oni sposobni pa zamišljaju da mogu i drugi to da rade”, rekao je Vučić.Dodao da te optužbe čuje i od pojedinih političara iz Srbije, a da je on bio mnogo bliži sa Ivanovićem nego “oni koji ga danas brane”, o čemu kako je rekao mogu da posvedoče pojedini članovi njegove porodice.”Nemaju dokaze, znaju oni ko nije počinio, ako ne znaju baš do kraja ko je učestvovao u tome” rekao je Vučić i dodao da će u narednom periodu moći da kaže i ime počinioca.”Već sada imamo određene sumnje samo tražimo određene potvrde. Imamo mnoga saznanja dobijena na čudan način, posrednim putem jer nismo imali pravo na vršenje uviđaja, njihov tužilac iz Prištine pokazao je neku vrstu profesionalnosti u odnosu na ove njihove koji su mislili da ću da se uplašim”, rekao je.”Ne dozvoljavam da Srbija bude ni mala ni slaba i nikada neću dozvoliti da je neko ponižava”, poručio je Vučić. i rekao da “Ima ko da zaštiti Srbe ako KFOR ne bude radio svoj posao”.Ali dodao je da Srbija ima “pristojnu” saradnju sa misijom KFOR.

 

Predsednik je naveo i da će biti urađen put Kladovo – Brza Palanka, dug oko 23 kilometra, u koji će biti uloženo 1,37 milijardi dinara i da će taj put biti “kao pista”, kao i da će konačno biti završen most ka Milutinovcu.

“Želimo da poboljšamo turističku ponudu Kladova i da povećamo broj noćenja sa 74.000 noćenja na 200.000. To je i način da povećamo zaposlenost i da pokažemo ostatku Srbije šta sve ima Kladovo”, rekao je Vučić.

Posle Kladova, Vučić je posetio Rtkovo gde je obišao domaćinstvo Nikole Verbunkića.

Predsednik je imao priliku da vidi proizvode koje je porodica Verbunkić napravila od voća i povrća iz svoje bašte – slatko, kompot, ajvar, a probao je i domaću rakiju.

Da potsetimo Kampanja “Budućnost Srbije” počela je 7. februara, a cilj predsednika Vučića je da građanima predstavi šta je do sada urađeno i šta su budući planovi, ali i da čuje sugestije i primedbe građana.♦