Crveni krst Srbije: koliko sarađuju stari i mladi?

Crveni krst Srbije: koliko sarađuju stari i mladi?

13/03/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Svake sekunde na kugli zemaljskoj po dve osobe napune šezdeset godina života. Skoro svaki četvrti čovek je stariji od 60 godina, a Srbija spada među zemlje sa najviše starih.

 

Baš zato je danas održana Konferencija u Crvenom krstu Srbije o istraživanju zajedničkog života starih i mladih koje je Crveni krst napravio uz podršku Kabineta ministarke Slavice Đukić Dejanovi koja je u Vladi zadužena za demokrafiju. Decembra prošle i januara ove godine isticani su stanovnici Sombora, Plandišta , Inđije, Loznice, Kragujevca , Kruševca, Niša, Knjaževca, Palilile i Savskog venca, 753 osobe koje su odgovarale na različita pitanja. Recimo na pitanje da li stariji predstavljaju opterećenje za ekonomiju svoje države, 68 posto mladih smatra da to nije tačno, sa njima se slaže 80 posto sdredovečnih i 76 posto starih. Na pitanje da li 20 godišnjaci doprinose ekonomiji 42 posto mladih odgovaraju – da, a tako isto kažu i 51 posto sredovečnih i 58 posto starih.

 

Redovnu finansijsku pomoć od države prima 36 posto mladih, 16 posto sredovečnih i 26 posto starih.

 

U svakom slučaju potrebna je saradnja starih i mladih. Vreme se promenilo pa su se promenili i običaji. Starije osobe sve više žive same i smatraju da su najsigurnije ako prodaju svoje nekretnine i obezbede prijatnu starost. Više od 45 posto starih smatra da je njihova imovina dovoljna za pristojan život, ali 53,8 mladih se sa time ne slaže i žele da pomogne roditeljima.♦