SKUPŠTINA SRBIJE: KO ĆE NAS ZAŠTITITI OD HEMIKALIJA I SAČUVATI ŽIVOTNU SREDINU?

SKUPŠTINA SRBIJE: KO ĆE NAS ZAŠTITITI OD HEMIKALIJA I SAČUVATI ŽIVOTNU SREDINU?

04/03/2015 Off By

Vazduh u sedam gradskih područja u Srbiji pao je u kategoriju kvaliteta tri, što znači da je dobio količinu otrova i čestica koja se ne toleriše u Evropi. Zorana Mihajlović je ukidanjem Fonda za životnu sredinu i Agencije za hemikalije, vratila Srbiju desetine godina unazad. Danas je Hrvatska 50 godina ispred nas, a razvijene zemlje EU, čitavih 100 godina


Skupstina-Srbije1
Ranka Čičak

IAKO se slažu da treba doneti zakone koji će nas zaštititi od hemikalija i sačuvati životnu sredinu, pozicija i opozicija srpskog parlamenta okosnicu nesporazuma nalazi u tome ko je kriv što nas otrovi ubijaju.
Danas je Balša Božović rekao ministarki poljoprivrede, Snežani Bošković da je ona najmanje kriva za loše stanje u životnoj sredini, ali sa žaljenjem zakljućuje da, iako je tek došla, još u svom sektoru nije dovoljno uradila. Božović kaže da je u vreme bivše Vlade Srbija bila lider u regionu u očuvanju sredine. Od 2009. do 2012 godine neprekidno je hvaljena i od EU i od Evropske komisije:
– Međutim, šta se onda desilo? Kroz svoj resor ministarstva za energetiku, Zorana Mihajlović 2012 godine preuzima zaštitu životne sredine. Ukida se Fond za zaštitu, a i Agencija za hemikalije. A ta agecija je bila proglašena za najbolju u zemlji. Svi zaposleni i oprema iz Agencije, preseljeni su u Ministarstvo energetike. Onda je sve krenulo natraške. Vazduh u sedam gradskih područja u Srbiji pao je u kategoriju kvaliteta tri, što znači da je dobio količinu otrova i čestica koja se ne toleriše u Evropi. Zorana Mihajlović je ukidanjem Fonda za životnu sredinu i Agencije za hemikalije, vratila Srbiju desetine godina unazad. Danas je Hrvatska 50 godina ispred nas, a razvijene zemlje EU, čitavih 100 godina.
I poslanik Dejan Nikolić amnestira ministarku poljoprivrede od odgovornosti, ali je opominje, da ako nastavi politiku ćutanja o životnoj sredini, rizikuje da i sama postane odgovorna:
– Da imamo izveštaje o stanju životne sredine za ovu i prošlu godinu? Bojim se da poglavlje 27 pregovora sa Evropom čekamo bez ovih izveštaja. EU je uložila 3,5 miliona evra u rad Agencije za životnu sredinu. Njenim ukidanjem ništa nije ušteđeno, osim što su ove pare otišle tadašnjem Zoraninom Ministarstvu energetike.
Branislav Blažić odgovorio je na ove optužbe podatkom da su demokrate u Agenciji zapošljavale svoje partijske kolege.
To je naljutilo Borislava Stefanovića:
– Niste u stanju da vidite na šta nam liči Republika, putevi, vodotokovi. Nema ko da kazni zagađivače.
Zoran Babić je odgovorio da su kanali najprljaviji u Vojvodini gde vlada Bojan Pajtić, a Stefanović je uzvratio da su oni južno od Beograda mnogo gori.
Babić je pitao šta Stefanović traži po Srbiji i zaključio da on vodi kampanju kako bi ga izabrali za predsednika stranke.
Ivan Karić iz Zelenih, ocenio je ovu svađu nepotrebnom. Zadovoljan je što se Fond vraća i što Srbija počinje da se pridržava međunarodnih sporazuma. Kaže da je srpska šansa u zdravoj hrani i zdravoj sredini, važnoj za turizam. <


SRBIJA

.

skupstina-srbije-SKUPŠTINA SRBIJE: ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE U SKLADU SA EU

Svi su poslanici pokazali istu zainteresovanost za zakone vezane za zdravlje i životnu sredinu. Đorđe Kosanić iz Jedinstvene

 

 

 

Aleksandra-JerkovSKUPŠTINA SRBIJE: POSLANIČKA PITANJA

Aleksandra Jerkov je tražila da se poslanicima koji su za to zainteresovani, učine dostupnim sve informacije o angažovanju

 

 

SKUPSTINA-SEDNICASKUPŠTINA SRBIJE: OVERE U SUDOVIMA I OPŠTINAMA DO 1. MARTA 2017.

Olgica Batić iz DHSS, koja je u ime sedam poslanika obrazlagala predložene izmene, rekla je da vladajuća većina

 

 

 

dusabDUŠAN MILISAVLJEVIĆ: SKUPŠTINA ODLUČUJE O ZAKONIMA, NE VLADA

Vlada Srbije je 19. februara Skupštini Srbije dostavila mišljenje da se ne prihvati predlog o izmenama Zakona o