Isa Mustafa: Delegacija za razgovore sa Srbijom – degradacija kosovske državnosti

Isa Mustafa: Delegacija za razgovore sa Srbijom – degradacija kosovske državnosti

07/03/2019 Off By BERB

 

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa, izjavio je da državna delegacija za razgovore sa Srbijom pedstavlja degradaciju kosovske državnosti.

 

Mustafa je rekao da državna delegacija vraća Kosovo u period pre proglašenja nezavisnosti, za vreme UNMIK-a, kada zemlja nije imala institucije sa punim legitimitetom.

„Zakon o dijalogu je dokument sramote i ucene male stranke u Skupštini koja omogućava vladajućoj koaliciji da zapleni i opljačka zemlju. Platforma o dijalogu ne nudi ništa osim lažnih očekivanja. Ni zakon ni platforma za dijalog ne sankcionišu odgovornosti državnih zvaničnika koji lobiraju i pristaju na kršenje Deklaracije o nezavisnosti“, rekao je Mustafa.

On je dodao da je apsurdno što je platformu izradila grupa koja ne predstavlja većinu u Skupštini.

“Niko ne bi trebalo da se usudi da pred Skupštinu iznese nešto kao svršeni čin! Ni predsednik, ni premijer, ni bilo ko drugi! Dijalog mora da vodi legitimna vlada i platforma koja je bi bila proizvod širokog konsenzusa i usvojena dvotrećinskom većinom glasova u Skupštini, isto kao i Sporazum”.

Mustafa je takođe rekao da će njegova stranka inicirati amandmane na Krivični zakon Kosova “da sankcioniše svakog zvaničnika koji dovodi u pitanje Deklaraciju o nezavisnosti, Ustavu i državnosti Kosova”(RTK2).♦