Ulična galerija: Izložba “Poznata lica” Aleksandra Stanojevića

Ulična galerija: Izložba “Poznata lica” Aleksandra Stanojevića

06/03/2019 Off By BERB

 

U Beogradskoj Uličnoj galeriji u petak, 8. marta u 20 časova otvara se izložba „Poznata lica“, autora Aleksandra Stanojevića. Istog dana u CUK Imago od 17 časova paralelno će se odvijati Fijuk sajam.

 

Aleksandar Stanojević (Paraćin, 1992) je umetnik mlađe generacije. Završio je Akademiju umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Bosiljke Zirojević Lečić. Izlagao je samostalno i učestvovao je na brojnim grupnim izložbama. Učestvovao je i učestvuje na raznim internacionalnim i domaćim projektima, poput Summer Academy of Fine Arts, Salzburg,Austrija, 2015; ERASMUS PROGRAM, Falcutad de Bellas Artes, Alonso Cano, Universidad de Granada, 2017 godine. Dobitnik je prve nagrade „Palete mladih“ u okviru izložbe u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Vrbasa 2018. godine.


 


Na izložbi će biti predstavljena serija slika “Poznata lica” ukazuje na problem svakodnevice društva. Posledice specifičnih uslova odrastanja koji podrazumevaju problematičnu nedavnu prošlost (inflacija, ratovi, smena različitih režima vlasti ) ogledaju se u načinu na koji su portreti izvedeni. Gest zapušenih usta na portretima ukazuje na uskraćenost i nedostatak slobode govora, dok grimase ukazuju na nemogućnost izlaska iz kalupa po kojima se pojedinac oblikuje pod uticajem neposredne okoline. Agresivnim pristupom podlozi (grebanjem, trljanjem, otiskivanjem, ribanjem) istražuje njenu izdržljivost i pravi paralelu sa čovekom 21. veka koji takođe trpi slične metode na svojoj koži(Press UG).♦