LSV: Prestanite sa militarizacijom društva

LSV: Prestanite sa militarizacijom društva

03/03/2019 Off By BERB

Građanima koji su navršili 30 godina, a nisu služili vojni rok, stigla su obaveštenja da su prevedeni u rezervni sastav Vojske Srbije. Ministarstvo odbrane izdalo je saopštenje u kojem obrazlaže da prevođenje u rezervni sastav vojske ima za cilj njihovo pozivanje na vojnu obuku u trajanju od 25 radnih dana u kalendarskoj godini, i stvaranja još jednog izvora popune jedinica Vojske Srbije.

 

U tom kontekstu ministar Vulin izneo je i tri svoje vojno-strateške misli koje mogu imati značaj za vojnu doktrinu Vojske Srbije:

1. Mi moramo da nađemo načine da ponovo u proces obuke uvedemo i one koji nisu pripadnici vojske. Nijedna vojska na svetu nije dovoljno brojna i nijedna vojska na svetu nije dovoljno spremna za izazove koji su pred nama ukoliko nema podrške čitavog stanovništva i svih građana;

2. Mi ćemo u narednom periodu uložiti još više novca i još više energije da svi naši centri za obuku povećaju svoje kapacitete. Obuka je ono što razlikuje uspešnu pobedničku vojsku, od neuspešne i vojske koja gubi ratove i koja je poražena i da je svako ulaganje u vojsku, zapravo, ulaganje u kvalitet života svakog našeg građanina;

3. Svaka armija ima potrebu da se određene veštine i specifičnosti prenesu na što veći broj građana, jer je posebno tako u zemljama koje ne mogu da se oslone ni na jedan pakt (kao na primer Severna Koreja – opaska autora).

 

Pored ovih misli, očito fundamentalih za buduću strategiju odbrane, iz Ministarstva odbrane za sledeću godinu najavljuju mogućnost da, pored vojne obuke i obuka prve pomoći i civilne zaštite postane obavezna za sve građane bez obzira na pol, a i iz strategije odbrane znaće se da li će i na koji način, između ostalog, i žene morati da služe državu.

 

Liga socijaldemokrata Vojvodine do sada je u više navrata ukazivala na opasnost od militarizacije društva, počev od Vulinove moralne podrške u formiranju „omladinsko-patriotskog“ kampa na Zlatiboru, u kojem su ratni veterani držali vojnu obuku deci i maloletnicima, pa do inicijative Ministarstva odbrane i Ministarstva prosvete da u srednjim školama uvedu fakultativnu nastavu iz vojne obuke i civilne zaštite.

 

Ministar Vulin ne može, a vojni vrh ne želi da shvati u kakvom vojnom okruženju živimo i kakvi su rizici i pretnje za našu zemlju, te da je koncepcija vojske po modelu JNA prevaziđena i da nije atraktivna za profesionalno i dobrovoljno služenje vojnog roka.

 

Našem društvu potrebna je totalno drugačija, savremena strategija odbrane i koncepcija vojske, koja neće biti bazirana na „salonskim oficirima“ i enormnom trošenju budžetskih sredstava za polovne avione, održavanje nerentabilnih oruđa i oružja i besmislene vojne parade, već mala, profesionalna i operativna vojska koja treba da ima aktivnu mirnodopsku ulogu u skladu sa evropskim vrednostima i proklamovanom politikom zemlje.

 

Liga socijaldemokrata Vojvodine i ovaj put ukazuje da od uvođenja obaveznog služenja vojnog roka „na mala vrata“, koji će pogoditi sada već zaposlene i porodične ljude, Srbija neće imati koristi već samo štetu za njen budžet i privredu, a verovatno će takva inicijativa dodatno podstaći one koji se kolebaju da zauvek napuste zemlju (Velimir Kovačević, predsednik Stručnog saveta za odbranu i bezbednost i član Glavnog odbora LSV). ♦