Prvi premijer: Cipras će zvanično posetiti Skopje

Prvi premijer: Cipras će zvanično posetiti Skopje

02/03/2019 Off By BERB

Grčki premijer Aleksis Cipras je na 4. ekonomskom forumu u Delfiju rekao je da će biti prvi grčki premijer koji će zvanično posetiti Skopje.

Skoplje će posjetiti zajedno sa poslovnom delegacijom, a najavio je i formiranje visokog Saveta za saradnju Grčke Sjeverne Makedonije.

– Želim da vas uverim da je Grčka spremna da nastavi da gradi sve ono što je u skladu sa Prespanskim sporazumom. Zato, želim da vam otkrijem, uskoro ću biti prvi grčki premijer koji će zvanično posjetiti Skoplje, zajedno sa poslovnom delegacijom. I dodatno, pristupit ćemo osnivačkom sastanku visokog vijeća za saradnju Grčke i Sjeverne Makedonije, kako bismo istražili sve mogućnosti za produbljenje saradnje u brojnim oblastima od zajedničkog interesa – istakao je grčki premijer.

On je pomenuo ekonomiju, turizam, energetiku, kulturu i vojnu i policijsku saradnju.

Govoreći o Sporazumu iz Prespe, Cipras je istakao da je taj ugovor diplomatsko remek djelo i da “će ostati u istoriji, jer je ovo prvi put bilateralni spor na Balkanu u kome je kod obe strane postojala volja da se porazi nacionalizam”.

– Sporazum iz Prespe nije bio lak. Ali ja bih njega okarakterisao kao diplomatsko remek delo, jer predstavlja uzajamno koristan ugovor, ali da niko ne dobije 100 posto od svojih argumenata, a i da se niko, istovremeno, ne oseti ponižen ili obespravljen – dodao je grčki premijer.

Cipras je naglasio da su danas Grčka i Severna Makedonija dve susedne zemlje koje investiraju u prijateljstvo, saradnju i solidarnost i pružaju primer ne samo na Balkanu i u Evropi, već i elom svetu(MIA).♦