Zagreb: protest hrvatskih novinara!

Zagreb: protest hrvatskih novinara!

02/03/2019 Off By BERB

 

Novinarski protest “Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!“, u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND), poče će danas u 12,05 časova pred zgradom zagrebačkog Novinarskog doma kako bi, u prostestnoj šetnji, osam zahteva protiv cenzure ostavili Ministarstvu kulture i nakon toga ih uručili Vladi na Markovu trgu.

 

U HND-u su, uoči prostesta, potvrdili kako su obavijestili Vladu i premijera Andreja Plenkovića da će im uručiti osam zahteva protiv cenzure među kojima su zahtevi da se prekine zlouporaba sudskih tužbi, zahtevi za zakonsku zaštitu novinara koji upozoravaju na pritiske kojima su izloženi, depolitizicaja Saveta za elektronske medije, ali i razrešenje vodstva Hrvatske radiotelevizije i hitne izmene Zakona o HRT-u.

“Novinari izlaze na ulicu pritisnuti golemim brojem sudskih tužbi protiv novinara i medija kojih je u ovom času više od 1160, političkim pritiscima i pritiscima oglašivača, prijetnjama novinarima, ugrožavanjem profesionalnih prava i standarda, nepoštivanjem medijskih zakona i izostankom ozbiljne medijske politike”, ističu u HND-u.

Najavljeni protest usledio je nakon što je sredinom februara više od trideset udruženja civilnog društva pokrenulo dvonedeljni bojkot HRT-a i najavilo kako neće učestvovati u programu javne radiotelevizije, pojavljivanjem u studiju ni davanjem izjava, a sve u znak podrške tuženim novinarima i medijima.

Bojkotu su se kasnije pridružili sindikati i opozicione stranke među kojima su SDP, Amsterdamska koalicija, Start i Klub nezavisnih zposlanika, a predsednik SDP-a Davor Bernardić u petak je potvrdio kako će, u znak solidarnosti s novinarima, doći na protest.

Predsednik HND-a Hrvoje Zovko u petak je, nakon dodele Nagrade Miko Tripalo za 2018. Novinarskom društvu, zbog borbe za ostvarivanje slobode medije i zaštite novinara, rekao da na protest poziva sve kojima je stalo do slobodnih medija, ali je ponovio i kako je to novinarski protest.

Rekao je i da se HND u startu ograđuje od bilo kakvih pokušaja politizacije i onih koji će, kako je posebno naglasio, “isticati stranačke zastave”(Agencije).♦