IVICA DAČIĆ NA RUSKO SRPSKU PRIVREDNU IZLOŽBU EKSPO

IVICA DAČIĆ NA RUSKO SRPSKU PRIVREDNU IZLOŽBU EKSPO

04/03/2015 Off By

Očekujemo da će u periodu koji sledi rasti ne samo investiciona saradnja, već i izvoz iz Srbije u Rusku Federaciju


DACIC I CEPURIN
Ranka Čičak

MINISTAR spoljnih poslova Srbije, IvicaDačić, svečano je otvorio danas u Kongresnom centru hotela Metropol Drugu rusko srpsku privrednu izložbu EKSPO -Rusija Srbija 2015 godine.
Rekao je da su ovakvi forumi veliki doprinos jačanju privrednih veza između naše dve prijateljske zemlje:
– Naši trgovinsko ekonomski odnosi su u stalnom usponu. Ali, moguća je još dinamičnija ekonomska saradnja. Ukupan obim robne razmene u 2014 godini iznosio je 2 ipo milijarde evra.To je 300 miliona evra više nego godinu dana ranije. Ruska Federacija je među tri prve zemlje u srpskoj robnoj razmeni, zajedno s Italijom i Nemačkom. Zainteresovani smo za nastavak ovog pozitivnog trenda. Želimo da sa Ruskom Federacijom unaprediimo saradnju u oblasti energetike, da povećamo obim robne razmene i proširimo strukturu roba. Želimo da dovršimo stare i započnemo nove infrastrukturne projekte. Pozivamo sve učesnike ovoga skupa da iskoriste sve pogodnosti koje pruža Sporazum o slobodnoj trgovini naše dve zemlje. Republika Srbija je jedina zemlja van zajednice nezavisnih država sa kojom Ruska Federacija ima potpisan ovakav sporazum. Pored prisustva ruskih kompanija na srpskom tržištu iz oblasti bankarskog sektora, energetike, železnice, želimo da pozovemo ruske investitore da pojačaju svoje prisustvo i u drugim oblastima gde ima obostranog interesa. Očekujemo da će u periodu koji sledi rasti ne samo investiciona saradnja, već i izvoz iz Srbije u Rusku Federaciju. Da će se iskoristiti sve mogućnosti srpske privrede, naročito u turizmu, autoindustriji, pored tradiconalnog izvoza građevinskog materijala, nameštaja i poljoprivrednih proizvoda. Korisno je i jačanje institucionalne saradnje između privrednih struktura i na nivou privrednih komora.


ČEPURIN: RUSIJA ĆE, BEZ OBZIRA NA TEŠKOĆE, GASOVOD DOVESTI DO SRBIJE

 

U toku otvaranja ove privredne izložbe dogodile dve nezgode.Prvo je ambasadoru Čepurinu na trenutak sključen ton. Zatim je, pri kraju govora ministra Dačića neko uključio protivpožarni alarm sa zavijanjem sirena. Gosti su bili zapanjeni, ali je Dačić mirnim glasom i sa šarmom smirio situaciju


I RUSKI ambasador Aleksandar Ćepurin, rekao je da će se povećati robna razmena, a Rusija će, bez obzira na teškoće, gasovod dovesti do Srbije.On je preneo pozdrave svog ministra Lavrova i uverenje da će ova izložba biti korisna za buduću saradnju. Pohvalio je sve jače bilateralne odnose sa Srbijom i rekao da je podstrek tome dala i lanjska poseta predsednika Putina Beogradu.
Udvostručene su isporuke prehrambenih proizvoda iz Srbije u Rusiju. Planira se da ukupni izvoz srpskih poljoprivrednih proizvoda dostigne 500 miliona dolara. Tako će srpska hrana dobiti svoju stalnu poziciju na ruskom tržištu.
Čepurin je rekao da je najvažnija saradnja Srbije i Rusije u industriji gasa. Treba rešiti pitanja transporta. Tu su najvažnija tri elementa – sigurnost isporuka, obezbeđivanje zagarantovanih količina i konkurentna cena. Ruska strana će i pored aktuelnih birokratskih prepreka , ostvariti svoj projekat. Trasa za transport gasa mora da prođe kroz teritoriju Srbije.
Cena ruskog gasa je krajem prošle godine smanjena, a ambasador Čepurin najavljuje nova pojeftinjenja do ovog leta. To će uticati na veću potrošnju. Čepurin najavljuje veći obim saradnje i u građevinarstvu, poljoprivredi, turizmu, zatim uspostavljanje regionalnih veza… Kaže da će prvenstva u fudbalu biti održana u Rusiji.
Zanimljivo je da su se u toku otvaranja ove privredne izložbe dogodile dve nezgode.Prvo je ambasadoru Čepurinu na trenutak sključen ton. Zatim je, pri kraju govora ministra Dačića neko uključio protivpožarni alarm sa zavijanjem sirena. Gosti su bili zapanjeni, ali je Dačić mirnim glasom i sa šarmom smirio situaciju.
– Ne plašite se – rekao je sa osmehom. To je, verovatno neko upalio cigaretu u blizini senzora. Sirena je zaurlala još jednom , ali više nikoga nije uznemirila. Predsednik Dačić je zatim presekao lentu i otvorio izložbu.
Na izložbi učestvuju velika, srednja i mala preduzeća, kao i kompanije iz Srbije i regiona. Razgovara se i o balkanskoj i evropskoj saradnji i o saradnji Balkana sa Rusijom. Sutra će se potpisati trilateralni investicioni sporazum o izgradnji fabrike kotlova na pelet u Vranju. <


Dačić je naglasio opredeljenost srpske Vlade za saradnju sa Ruskom Federacijom:

– Sve je to deo sveukupne političke saradnje i dobrih odnsa dva naroda, koje ćemo nastaviti. Radujem se što će uskoro u posetu doći ministar Novak, moj kolega, koji je sa ruske strane na čelu međuvladinog komiteta za ekonomsku saradnju. Razgovaraćemo o tome dokle smo stigli u našoj saradnji. Dogovorili smo takve razgovore između dve sednice Mešovitog komiteta, koje se održavaju na godinu dana.
Dačić kaže da Srbija ozbiljno prilazi problemu energetske bezbednosti i pitanju gasovoda i dotoka gasa do Srbije. Zato predano radi zajedno s Mađarskom na dogovorima oko gasovoda.<


EKONOMIJA

staraOVE ZIME REKORDNA SEZONA NA STAROJ PLANINI

  U odnosu na prethodnu godinu, ova sezona je u svemu bolja. Ove zime je Staru planinu posetilo

 

 

kopsaonikMAJKL KIRBI: EU PLAĆA EKONOMSKE POSLEDICE KRIZE U UKRAJINI

Šef Delegacije Srbije u EU Majkl Devenport, govoreći o izgledima za rešavanje krize u Ukrajini, izjavio je da

 

 

 

vucic kopALEKSANDAR VUČIĆ NA KOPAONIKU: PENZIJE ČEKAJU OZDRAVLJENJE

Vučić je rekao da Srbija u odnosima sa MMF neće imati problema u delu koji se tiče fiskalne

 

 

 

rzsSAOPŠTNJE RZS: PROMET ROBE U TRGOVINI NA MALO

U januaru 2015. u odnosu na decembar 2014. godine, promet robe je manji u tekućim cenama za 24,4