LSV: Vlast da konačno zatraži izručenje Mirjane Marković

LSV: Vlast da konačno zatraži izručenje Mirjane Marković

25/02/2019 Off By BERB

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ponovo poziva Vladu Republike Srbije i sve nadležne državne organe ove zemlje da javnosti saopšte kada će konačno zatražiti izručenje Mirjane Marković iz Ruske Federacije u koju se sakrila krajem februara 2003. godine?

Javnost, recimo, ima pravo da zna od čega Mirjana Marković živi godinama u elitnom naselju u Moskvi? Penzija joj za takav život, sigurno nije dovoljna.

“Nekadašnja predsednica JUL-a i supruga Sobodana Miloševića već punih šesnaest godina izbegava pravdu u Srbiji voljom i dopuštenjem nadležnih organa u Ruskoj Federaciji.

Ako su Republika Srbija i Ruska Federacija zaista bliske i bratske zemlje, kako je moguće i dokle će biti moguće da zvanična Moskva id 2008. pruža azil osobi za kojom je naša zemlja odavno raspisala Interpolovu poternicu, a koja je u junu osuđena u odsustvu na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom dodele stana, navodi Čanak u pisanoj izjavi medijima:

“Javnost, recimo, ima pravo da zna od čega Mirjana Marković živi godinama u elitnom naselju u Moskvi? Penzija joj za takav život, sigurno nije dovoljna.

Još je važnije to što bi Mirjana Marković nadležnim organima puno toga mogla i morala da kaže i o iznošenju novca iz zemllje, švercu cigareta, ratovima i paravojskama, pljačkama društvene imovine i hiperinflaciji.

Takođe, njeno izručenje bi pomoglo u rasvetljavanju političke pozadine ubistva Slavka Ćuruvije i Ivana Stambolića, pokušajima atentata na Vuka Draškovića, progonu političkih protivnika i izbornim manipulacijama.

Pored svega toga, ništa manje nije važna ni poruka koju bi poslalo izručenje i odlazak Mirjane Marković u zatvor.

Najpre, naša zemlja bi na taj način poručila da nedela prema građanima ne zastarevaju i da pravda može i mora da stigne sve one koji su sa pozicije vlasti odgovorni za bedu, mržnju, pljačku, ratove, ili sve to zajedno.

Sa druge strane, Ruska Federacija bi tim izručenjen pokazala da poštuje našu državu i njene institucije.

Činjenica je da je to pitanje ruskim zvaničnicima trebalo da postave sve vlade u proteklih jedanaest godina. Ipak, to ne amnestira aktuelnu vlast od obaveze da to učini”(Press LSV).♦