Dačić na Sajmu turizma: Nastavljamo sa našom principijelnom politikom

Dačić na Sajmu turizma: Nastavljamo sa našom principijelnom politikom

23/02/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Na prigodnoj svečanosti na Beogradskom sajmu danas je Egipat proglašen kao zemlja koja će iduće godine biti partner Međunarodnom sajmu turizma.

 

Na pitabje kakvi su mu odniosi sa Nenadom Popovićem koji ga je optužio da krši Ustav, odgovorio je:-Isti kao pre. Nismo imali nikakve odnose.

Bugarska je ove godine položila ispit kao partner Sajma. Učestvovalo je 38 stranih izlagača iz celog sveta a poslovi se još sklapaju jer će Sajam trajati do sutra.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je turizam veoma blizak Njegovom poslu i Ministarstvu spoljnih poslova jer povezuje zemlje u svim oblastima. Pohvalio je saradnju i sa Bugarskom i sa Egiptom i u šali rekao da su povezani s nama Crnim i Sredozemnim morem.

Posle svečanosti rekla sam ministru da sam potpisala dokumnt grupe Italijana koji će tražiti od njihove Skupštine da povuče priznanje Kosova.
Odgovorio je:

– Međunarodna situacija oko Kosova se menja. Sve veći broj zemalja povlači svoje odluke o priznanju. Već je 13 njih povuklo. Kosovo se ponovo prijavilo za Interpol, jer je rok bio do 31. januara. Ja prosto ne razumem toliku potrebu za izazivanje novih nestabilnosti. Ta prijava nema nikakve šanse i sada će razultati za Kosovo biti još gori. Mi nastavljamo sa našom principijelnom politikom da objašnjavamo kako je proglašenje nezavisnosti jednostrani akt bez osnove u međunarodnom pravu. Ono ne može dovesti do međunarodnog priznanja te države, jer ne postoji dovoljan broj glasova naročito u UN gde bi to bilo izlglasano.

Na pitanje N1 hoće li razgraničenje dovesti do razmene teritorije Dačić pita zašto se oko toga digla tolika prašuina:

– Ja nisam rekao ništa novo. Samo da imamo otvorene mogućnosti za različite ideje koje bi značile kompromis. Polazna osnova je definisana našim Ustavom i platformom koju smo usvojili u Skupštini još u vreme Tomislava Nikolića. I Priština ima svoju polaznu platformu. Aleksandar Vučić je rekao da će sva rešenja izaći pred narod. Za sada je dijalog prekinut. Mislim da je razgraničenje ostalo stvar dogovora. Teško će se do dogovora doći zato što neke zemlje u Evropi podržavaju Haradinaja da istraje oko taksi. Žele da se odlože ovi razgovori do izbora u Evropi. Neke zemlje smatraju da granice Kosova ne treba menjati, da Srbija treba samo da ih prizna. Neke nisu oduševljene jer nisu bile uključene u proces pregovora a sada ne žele da neko drugi postigne pobedu.Promena američke administracije bi bila loša po nas jer bi se na vlast vratili oni koji ne podržavaju kompromis nego priznanje. Mi smo ipak pokazali da pitanje Kosova nije rešeno kao što oni tvrde. To je rezulat Vučićevog i mog zalaganja da kroz razgovore u svetu objasnimo kako stvari stoje. Postigli smo da veliki broj država povuče priznanje i da pitanje Kosova ponovo vratimo na sto.
Na pitabje kakvi su mu odniosi sa Nenadom Popovićem koji ga je optužio da krši Ustav, odgovorio je:-Isti kao pre. Nismo imali nikakve odnose.♦