Dušan Janjić: Podela teritorije – argument Kosovu da protera Srbe

Dušan Janjić: Podela teritorije – argument Kosovu da protera Srbe

23/02/2019 Off By BERB

Politički analitičar i direktor Foruma za etničke odnose iz Beograda Dušan Janjić, za sarajevski portal Vijesti.ba komentariše političku nestabilnost Zapadnog Balkana:

Jsnjić: Dodik je prešao granicu zarad “sopstvenih političkih fantazija i želje da bude najveći Srbin među svim Srbima”.

Mi ponovo moramo da biramo između rata i mira, na šta je upozorio i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, rekao je Janjić dodavši da je jasno je da je američki odgovor na krize i nestabilnosti na Balkanu takav da SAD neće ulaziti u duge borbe, nego da će stabilizovati zemlje članice NATO-a i dae podršku onima koji žele da budu deo ovog vojnog saveza.

– Sve druge države biće izložene krizama. Makedonija, Kosovo i Crna Gora mogu smatrati da ulaze u fazu teške političke borbe, ali i stabilazacije i kišobrana NATO-a. ali sve druge zemlje ostaju u crnoj rupi”, samatra Janjić.

Za njega su posebno problematične poruke nakon poslednjeg sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika u Beogradu.

– Dodik sigurno nije govorio, a da Vučić ništa od toga nije prihvatio ili o tome bio obavešten. Dodik je ovoga puta iskoračio tamo gde nijedan političar izvan Srbije nije iskoračio, a i samo političari u Srbiji ozbiljno su se čuvali od takvih izjava, čak i oni koji su intelektualno bili na nivou Dobrice Ćosića. Dodikova izjava o tome da je tema razgovora bila srpski nacionalni program, politička je drskost i bezobrazluk. Kada dva političara, bez obzira na funkcije koje imaju, sebi prisvoje pravo da pričaju o srpskom nacionalnom programu, oni zapravo prisvajaju pravo tih društava i institucija i pokazuju elementarno neprihvatanje i neuvažavanje srpske nacije i njenih kapaciteta”, kaže Janjić.

Zato smatra da će to izazvati negativne reakcije u Srbiji i da neće biti prihvaćeno.

Smatra da se pitanje prisedinjenja RS Srbiji ili širenje Srbije ne može braniti zvaničnom politikom ni Srbije, koja obavezuje Vučića, niti BiH, gde je Dodik predsedavajući Predsjedništva BiH. To je, dodao je, direktno suprotstavljeno stavovima Kontakt grupe za Balkan.

-Dodik je ovim uvalio Vučića u tako veliki problem kada je u pitanju Kosovo, da se zaista pitam da li su njih dvojica svesni da će ovo biti dodatna kap na nastupe Ivice Dačića u vezi sa razgraničenjem. Ovo će dovesti Beograd u tešku pregovaračku poziciju prema Kosovu u vrlo delikatnom momentu. Srbija je politički nestabilna, a Kosovo je tek nestabilno. Srpska zajednica na Kosovu živi u stalnom bezbedonosnom pritisku od ubistva Olivera Ivanovića. Mi ponovo biramo između mira i rata, a Dodikove izjave su izjave rata. On to mora da shvati i od toga nema pranja”, upozorio je Janjić.

Prema njegovim rečima, Dodik je prešao granicu zarad “sopstvenih političkih fantazija i želje da bude najveći Srbin među svim Srbima”.

– Stavio je veliko breme odgovornosti za eventualne lokalne sukobe koji su zaista mogući na teritoriji severa Kosova i tzv Sandžaka”, smatra naš sagovornik.

Govoreći o pitanju razgraničenja između Srbije i Kosova, Janjić smatra da tu ideju oživljava ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

– Ideja razgraničenja je pominjana u unutrašnjem dijalogu. Nije dobila podršku Srbije, nego je podelila zemlju. Prvi put se desilo da neki vođa Srbije povodom Kosova dođe u sukob sa SPC-om. To se desilo Vučiću. On nije smirio Dačića, a i sam je u nekoliko navrata koketirao sa tom idejom”, naveo je Janjić.

Dušan Janji podseća da sva istraživanja javnog mnjenja u Srbiji pokazuju da ideju razgraničenja ne podržava više od 24 posto ispitanika.

– Većina, oko 48 posto, podržava normalizaciju odnosa. Takođe, kada bi se postavilo pitanje razgraničenja plus RS, samo osam posto ispitanika Srbije je to prihvatilo.

iako je ideja o razgraničenju nametana od dela vlasti u Srbiji, ona nije prihvaćena u Srbiji, kao ni na Kosovu.

-U jednom momentu Tači je, doduše nejasno, zagovarao tu ideju, ali je najnovija platforma koju je verifikovala Skupština Kosova bila na princpu teritorijalnog statusa kvo”.

Janjić smatra da se ideja o razgraničenju obnavlja zbog nadolazećih izbora u Srbiji, ali i da se njome kreira atmosfera ugroženosti Srba u kojoj bi se, kako kaže, Vučić pojavio kao spasilac, a uz njega i Dačić.

“Problem sa tom kalkulacijom je stanje na terenu. Konkretno, od uvođenja taksi, kosovske vlasti su uspostavile potpuni suverenitet i kontrolu na severu Kosova, a ko ima kontrolu nad teritorijom, taj je u boljoj poziciji”, istakao je Janjić i upozorio da se trenutni odnos Srbije i Kosova može uporediti sa situacijom iz 2004. godine.

– Ako kosovske vlasti dobiju dovoljno argumenata, kao da ćemo deliti teritoriju, one mogu, kao 2004. godine, da izazovu efikasne nasilne akcije proterivanja Srba, odnosno izazivanja lokalnih sukoba koji bi se održavali na severu Kosova i u tzv Sandžaku. Zbog toga kažem da su ovo momenti u kojima su određeni političari prešli granicu”, rekao je direktor Foruma za etničke odnose iz Beograda Dušan Janjić.♦