Narodni poslanici LSV podneli Rezoluciju o Vojvodini i Zakon o finansiranju APV

Narodni poslanici LSV podneli Rezoluciju o Vojvodini i Zakon o finansiranju APV

22/02/2019 Off By BERB

Narodni poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine predali su u skupštinsku proceduru Predlog rezolucije Narodne skupštine Republike Srbije o Vojvodini i Predlog zakona o finansiranju AP Vojvodine u kojima se između ostalog zahteva promena Ustava.

Namera Rezolucije je da podvuče neotuđivo pravo građana Vojvodine da ravnopravno sa građanima cele Srbije odlučuju o svom položaju.

U Rezoluciji se, pored ostalog, kaže da građani Vojvodine traže promenu Ustava kako bi postavili osnove za izgradnju Srbije kao savremene demokratske države, kako bi se vlast decentralizovala i Vojvodina ostvarila punu autonomiju. Oni, takođe, traže i decentralizaciju kroz jačanje lokalnih samouprava i srednjeg nivoa vlasti, prihvatanje evropskih vrednosti, miroljubivu spoljnu politiku.

Pošto je rok za regulisanje pitanja finansiranja nadležnosti AP Vojvodine je istekao 31. decembra 2008, Nenad Čanak, Olena Papuga i Nada Lazić zatražili su da Narodna skupština o ovim dokumentima raspravlja po hitnom postupku. Oni očekuju da će se ova dva dokumenta naći na jednoj od sednica redovnog zasedanja u martu.

Kako je navedeno u obrazloženju Predloga zakona o finansiranju Vojvodine, razlozi za njegovo donošenje su sadržani u potrebi da se realizuje odredba člana 184. Ustava kojom je definisano da budžet AP Vojvodine iznosi najmanje 7% u odnosu na budžet Republike Srbije, da se tri sedmine budžeta AP Vojvodine koriste za finansiranje kapitalnih rashoda, da APV ima izvorne prihode kojima finansira svoje nadležnosti i da se zakonom utvrđuju vrste i visina izvornih prihoda, kao i učešće u delu prihoda Republike Srbije.

Predloženim zakonom predviđa se i formiranje Poreske uprave Vojvodine, kao deo poreskog sistema Srbije.

Budući da zakon do sada nije donet, budžet AP Vojvodine svih ovih godina nije imao i nema stabilne, sigurne, dovoljne i predvidive izvore finansiranja, nego je njegovo finansiranje uglavnom predmet političkih pregovaranja, iz čega proizilazi nemogućnost sprovođenja ustavne odredbe da se tri sedmine budžeta AP Vojvodine koristi za finansiranje kapitalnih rashoda.

Predložena Rezolucija treba da obezbedi da Vojvodina nikada ne bude svedena na položaj regiona kome će centralna vlast prenositi prava i dužnosti po nahođenju aktuelne političke većine. Rezolucijom je predviđeno i da će Republika Srbija kontinuirano raditi na tome da obezbedi Vojvodini vraćanje najvećeg dela javnih prihoda koji se na njenoj teritoriji uberu – u skladu sa zakonom kojim će se urediti finansiranje Vojvodine. Osim toga, Republika Srbija mora usmeriti sve svoje snage na smanjenje talasa iseljavanja mladih iz Vojvodine i na otvaranje perspektive mladima u njihovoj domovini(Press LSV).♦