#1od5miliona večeras i sutra na KiM

#1od5miliona večeras i sutra na KiM

15/02/2019 Off By BERB

Pre dve nedelje, građani Kosovske Mitrovice, a prošle i građani Gračanice pridružili su se protestima #1od5miliona. Protesti su najavljeni i za ovu nedelju, i to, u Gračanici večeras (15. februar), a u Kosovskoj Mitrovici sutra (16. februar) u 18 časova.

 

Večerašnji protest u Gračanici postaviće, između ostalih i pitanja: Šta je razgraničenje? Šta je kompromis?
Jedan od organizatora gračaničkih protesta Branislav Marković u svojoj objavi na Fejsbuku pozvao je sve one „koji ne rade nigde, ili čekaju da im se ispuni obećanje za posao od pre pet godina u zamenu za glas na izborima“, da im se pridruže:
„Očekujem da dignete glas i vi koji živite dobro a znate da je ovo nepravda,“ dodao je.

Kao i tokom prve protestne šetnje u Kosovskoj Mitrovici, 2. februara, organizatori i pred ovu šetnju imenuju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića kao odgovornog za „protivpravne pritiske i kažnjavanja ljudi zbog protesta ili suspenzije sa posla zbog lajka na Fejsbuku“.

Jedan od organizatora bivši odbornik SO Severna Mitrovica Marko Jakšić poručio je da „nemaju nameru da se takmiče sa bilo kim u brojevima“, kao i da je 19 učesnika dovoljno.

Zahtevi protestanata su isti kao i 2. februara, tražiće otkrivanje nalogodavaca i počinioca ubistva Olivera Ivanovića, tražiće oslobađanje Zorana Đokića koji se nalazi u jednomesečnom pritvoru nakon što je na Jarinju priveden zbog sumnje da je učestvovao u izvršenju ratnog zločina. Međutim, ovog puta, Mitrovčani će protestovati i protiv odluke Vlade Kosova da uvede takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH.

„Šetaćemo zbog Olivera, zbog slobode, zbog različitosti, zbog Zorana Đokića, zbog Srbije ali i protiv taksi,“ najavljuju Mitrovčani.♦