Dan državnosti: Vučić uručio odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama

Dan državnosti: Vučić uručio odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama

15/02/2019 Off By BERB

 

Predsednik Republike Aleksandar Vučić uručio je, povodom Dana državnosti Srbije, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama .

Laureati su svojim radom doprineli da Srbija bude bolja i uspešnija, poručio je Predsednik. Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković zahvalila se u ime dobitnika ističući da odličja predstavljaju ohrabrenje za budućnost.

Laureatima je Vučić rekao da su svojim radom neizmerno doprineli da Srbija ostane privržena njenim vrednostima, da bude bolja, uspešnija, srećnija i modernija.

Posebno je zahvalio inostranim laureatima koji su “širili ugled Srbije daleko van njenih granica čime su pokazali pripadnost istim ciljevima i vrednostima”.

“Nagrade su zahvalnost za vaša dela, ali i velika obaveza”, rekao je Vučić napominjući da veruje da će laureati imati snage da to nose u budućnosti.



Među dobitnicima nagrade je i bugarski premijer Bojko Borisov kome je uručen Orden Republike Srbije na lenti. Borisov je svim građanima Srbije čestitao praznik, i rekao da nagradu prima u ime svih Bugara koji su uložili velike napore tokom bugarskog predsedavanja EU kako bi Srbija bila nerazdvojni deo Evrope i u najskorije vreme postala članica EU.

Predsednik je dodelio ukupno oko 60 odlikovanja, a među odlikovanima su pojedinci, institucije ili udruženja.

Odlikovanja su pripala Horu RTS-a, Narodnom muzeju, glumcu Mihailu Miši Janketiću, rvaču Davoru Štefaneku, hirurgu Milanu Milenkoviću, a posthumno je odlikovan akademik Vladeta Jerotić. Nagradu je dobio i pevač Predrag Živković Tozovac.

Među laureatima je 12 stranih državljana, a osim Bojka Borisova nagradu je dobio i bivši kineski ambasador Li Mančang.

Najviše odlikovanje koje dodeljuje Srbija je Orden Republike Srbije na ogrlici (prvi stepen), odnosno na lenti (drugi stepen), koja se uručuju šefovima država i vlada stranih država.

U ordenskom sistemu Srbije je još pet ordena – Srpske zastave, Karađorđeve zvezde, Sretenjski, Belog orla s mačevima i Orden zasluga za odbranu i bezbednost.

Srbija obeležava Dan državnosti, kao podsećanje na Sretenje 1804. godine, kada je podignuta revolucija i počelo oslobađanje od Turske, i isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni ustav Srbije.♦