Svečanost na aerodromu “Nikola Tesla”: “Vensi” preuzeo upravljanje

Svečanost na aerodromu “Nikola Tesla”: “Vensi” preuzeo upravljanje

13/02/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Danas popodne francuska kompanija “Vensi” preuzela Aerodromom “Nikola Tesla”. Upravljaéd njime 25 godina. Tako je beogradski aerodrom “Nikola Tesla”postao deo jedinstvene mreže koja spaja 45 aerodroma u 12 zemalja. na svečanosti

Predsednik kompanije “Vensi erports” Nikola Notbar rekao je na svečanosti da je koncesija počela 22. decembra i da je ona strateški projekat, bitan resurs od suštinske važnosti za privredni razvoj Srbije.

Nikola Notbar zahvalio je premijerki Ani Brnabić i predsedniku Aleksandru Vučiću na energiji koju su uložili i naveo da Srbija ima bogatu istoriju i kulturu, ali i da je ostvarila uspon, dinamičan ekonomski rast uz pomoć evrointegracija.

Na svečanosti se obratila i Ana Branbić, koja je poručila da je danas veliki i važan dan za celu Srbiju, a ne samo za beogradski aerodrom.

Naglasila je da se radi o prvoj koncesiji u istoriji Srbije, a “Vensi” je partner koji će znanjem, iskustvom i resursima unaprediti poslovanje aerodroma koji i dalje ostaje u vlasništvu akcionara.



Brnabićeva prisutnima je rekla da može da kaže da je Srbija danas jedna od vodećih zemalja u Evropi u oblasti avijacije dodajući da su prethodne decenije donele ogromne i brojne izazove u toj industriji.

Potsetila je da je preokret počeo kada je vlada na čijem čelu je bio Aleksandar Vučić pokrenula restrukturiranje nacionalnog avio-prevoznika i kada je Srbija ušla u partnerstvo sa “Etihadom”.

Istakla je da je 2012. godine kroz aerodrom prošlo 3.400.000 putnika, a da je zahvaljujući partnerstvu sa “Etihadom”, na kraju 2018. ostvareno od 5.600.000 putnika, što je najviše u istoriji.

“Ali smo znali da je za dalji rast potreban jak partner”, rekla je Brnabićeva i objasnila da je veliki broj institucija i timova Vlade, učestvovao u kreiranju projekta koncesije.

Rekla je da je prvi partner za razvoj avio-industrije bio je “Etihad”, a drugi je “Vensi”, i to su partneri koji sa Vladom dele viziju budućnosti Srbije, koji su jednako ambiciozni i posvećeni cilju da Beograd bude centar vazdušnog saobraćaja za jugoistočnu Evropu.

Prošle godine, aerodrom je ukupno opslužio 5,6 miliona putnika, a pretpostavlja se da će novim investicijama taj kapacitet biti podignut na skoro deset miliona putnika.

Grčka građevinska firma “Terna” potpisala je ugovor sa kompanijom “Vensi erports” o dogradnji i rekonstrukciji beogradskog aerodroma.

Budžet predviđen za radove iznosi 262 miliona evra. Radovi na putničkim terminalima podrazumevaju izgradnju novih objekata ukupne površine 42.000 kvadratnih metara, kao i obnovu postojećih.♦