MSC: Razvoj zapadnog Balkana koče Kina i Rusija

MSC: Razvoj zapadnog Balkana koče Kina i Rusija

12/02/2019 Off By BERB

 

U izveštaju o bezbednosti za 2019.godinu Minhenske konferencije o bezbednosti (MSC) navodi se da negativan razvoj na Zapadnom Balkanu pojačao zbog snažnog uticaja Kine i Rusije.

 

Rusija je u ovom regionu bila tradicionalni igrač, ali sada vidi Balkan kao deo nove “velike igre” što može ometa i oslabi Evropsku uniju i Izveštaj još navodi da je Moskva bila optužena za upotrebu mera za destabilizaciju Zapadnog Balkana uključujući i za aktivne pokušaje podsticanja etničkih konflikata da bi pogoršali frustraciju unutar EU, a preko sredstava antizapadne propagande.

Rusija je pokušala da sabotira najbolji razvoj situacije u regionu u 2018: Sporazum između Grčke i Makedonije o imenu, navažniju prepreku za učlanjenje Makedonije u NATO i EU.
Bezbednosni izveštaj Minhenske konferencije kao novog učesnika u regionalnoj igri moći na Balkanu apostrofira Kinu.

Sve zapadnobalkanske države, osim Kosova su uključene u kinesku Incijativu pojas i put kroz format 16+1. One su oberučke dočekale neophodnu pomoć, trgovinu i investicije, koje se stabilno povećavaju i u nekim oblastima su rivali ekonomskom uticaju Evropske unije.

Dok Peking podržava priključenje regiona EU, njihove aktivnosti su otvorile sumnje unutar evropskog bloka, da Kina možda eksploatiše ekonomska ulaganja za političku dobit. Navodi se i da kineski projekti nisu uvek u saglasju sa EU standardima održivosti i transparentnosti.

U izvještaju se zaključuje da ekonomsko širenje Kine stoga predstavlja rizik po region, naročito zbog kredita, budući da najveći deo investicija Pekinga na Zapadnom Balkanu dolazi u formi zajmova.

Državnici iz celog sveta i stručnjaci za međunarodne odnose okupljaju se jednom godišnje u Minhenu na tradicionalnoj konferenciji o globalnoj bezbednosti. Minhenska bezbednosna konferencija jedan je od najvažnijih foruma o bezbednoj politici i međunarodnim odnosima koji svake godine okuplja predsednike država i vlada, ministre spoljnih poslova i odbrane, funkcionere međunarodnih organizacija, stručnjake s područja međunarodnih i bezbednosnih politika i poslovne ljude(Agencije).♦