Makedonija: Sedam dana za promenu svih obeležja u Severnu Makedoniju

Makedonija: Sedam dana za promenu svih obeležja u Severnu Makedoniju

10/02/2019 Off By BERB

Nakon ratifikacije Protokola o prijemu Makedonije u NATO u grčkom parlamentu, juče (9. februar) je oficijalno stupila na snagu primena novog imena države – Severna Makedonija.

 

Makedonska vlada je informisala Interresorku grupu koja treba da pripremi Nacionalni akcioni plan za sprovođenje daljih mera i aktivnosti.

U roku od sedam dana državne institucije, granični prelazi i diplomatsko-konzularna predstavništva promeniće table s novim imenom države, prenose makedonski mediji.

Upotreba novog imena države treba da bude usaglašena i sa Zakonom o upotrebi jezika, što bi značilo da će table biti ispisane i na albanskom jeziku.

Preporuke za promenu table dobiće i jedinice lokalne samouprave, a sektore i službe za odnose so javnošću pri državnim i javnim institucijama će dobiti smernice za upotrebu novog ustavnog imena.

Iz makedonske vlade nesu izjavili koliko će koštati taj proces, jer će to biti poznato tek kada ceo postupak bude završen.

Promjena ustavnog imena Makedonije usledila je nakon potpisivanja Sporazuma iz Prespe i njegove ratifikacije u grčkom i makedonskom parlamentu(Agencije).♦