Vučić u obilasku Pčinjskog okruga

Vučić u obilasku Pčinjskog okruga

07/02/2019 Off By BERB

 

Ranka Čičak

Danas i sutra predsednik Aleksandar Vučić boravi u Pčinjskom okrugu. Započeo je kampanju “Budućnost Srbije” obilaskom radova na izgradnji Koridora 10 u Grdeličkoj klisuri.

 

Na Koridoru 10 obišao jed takozvanu kosinu broj 2 u blizini Grdelice gde se u avgustu prošle godine obrušio deo potpornog zida.

Obišao je radove na na mostu Vrla u Grdeličkoj klisuri i rekao da je ostalo još pola brda da se sanira, a da mu je preneto da će radovi biti završeni i na postoji još problema koji moraju na toj lokaciji da se reše.

Aleksandar Vučić prisustvovao je u Aleksincu predstavljanju projekta norveške podrške Srbiji “Norveška za vas – Srbija” i ukazao da je Vlada te zemlje od 2000. godine uputila više od 250 miliona evra pomoći Srbiji.
Vučić je rekao da je Srbija veoma zahvalna Norveškoj, ali ne samo na novčanoj pomoći već i na projektima koji su mnogim ljudima u Srbiji pomogli da se osposobe za nove profesije.
Dodao je da se nada da će saradnja biti još bolja i da je predstavnike te zemlje zamolio za još pomoći, ne samo u finansijskom pogledu, već i u obuci koju mogu da pruže mnogim ljudima širom Srbije.
Ambasador Norveške Arne Bjornstad rekao je da u slučaju tog projekta stvar nije u novcu nego u prijateljstvu.


Istakao je da Srbija pokazuje da može da gradi najmodernije autoputeve i najmodernije i najzahtevnije objekte. Novinarima je uveravanje koje je dobio od graditelja da će u maju da bude veliko otvaranje autoputa.

Na južnom kraku Koridora 10 ostalo je da se završi deonica autoputa kroz Grdeličku klisuru duga 26,3 km, od čega je 25 km pod asfaltom.
Izgrađen je najduži most na južnom kraku Koridora 10 u Srbiji – Vrla dužine 644,4 metara, kao i most Dzemen Do dug 521 metara.

Most Vrla se nalazi na deonici tunel Manajle – Vladičin Han. Glavni izvođač radova je španski Konzorcijum “Azvi-Rubau”, a projekat je finansiran kreditom Svetske banke. Most se proteže preko reke Vrle i državnog puta Vladičin Han – Surdulica.

Most je na 14 raspona dužine po 45 metara, koje savladava ukupno 140 nosača visine 2,20 metara, dužine 44 metra i težine od 87 tona svakog, što daje ukupnu dužinu svih nosača – greda od 6.160 metara i težinu od 12.180 tona.
Gornja konstrukcija mosta je oslonjena na 30 stubova, sa najvećom visinom od preko 62 metra, koji su fundirani sistemom šipova – dubokog fundiranja.

Inače, deonica autoputa kroz Grdeličku klisuru se sastoji se od dve manje deonice: Grdelica – Caričina Dolina oko 12 km i Caričina Dolina – Vladičin Han od 14,3 km.

U Grdeličkoj klisuri su, pored dva velika tunela, izgrađene i četiri velike petlje, kao i 33 mosta ukupne dužine 5,7 km.

Radovi se finansiraju iz zajma Evropske investicione banke, a ukupna ugovorena vrednost radova je 234,18 miliona evra.

Vučić je najavljujući početak ove kampanje rekao da će obići svih 29 okruga u Srbiji kako bi građanima predstavio postignute rezultate, kakvi su dalji planovi i da čuje njihove primedbe.

Smatra se da će Vučić tokom ove kampanje obići 100 opština u želji da čuje primedbe ljudi, šta je to što ih tišti, da pokaže koliko je škola, vrtića, bolnica otvorili ili obnovili, a u kakvom su koatrastrofalnom stanju bili.♦