Sto četrdeset i tri godine Cvenog krsta Srbije

Sto četrdeset i tri godine Cvenog krsta Srbije

06/02/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Crveni krst Srbije, organizacija sa najdužom tradicijom u našoj zemlji, proslavia je danas 143 godišnjicu svog rada. Prisustvovalo je deset ambasadora i konzula, ali od državnih funkcionera nije došao niko, iako je svima poslat poziv. Samo je ministar rada Zoran Đorđević poslao jednu svoju savetnicu.

Predsednik Crvenog krsta dr Dragan Radovanović rekao je da ova organizacija traje toliko dugo zato što je sa njom povezan narod koji veruje svom Crvenom krstu. U prvoj godini svog rada Srpsko društvo Crvenog krsta imalo je 2.000 članova i 35 pododbora. Danas Crveni krst Srbije okuplja 69.000 volontera i 4.124 osnovne organizacije i 176.515 članova, uglavno mladih. Kroz sve ove godine CK je poštovao humanost, nepristrasnost, neutralnost, nezavisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost. Verovatno bi inicijator za osnivanje Srpkog društva Crvenog krsta, dr Vladan Đorđević danas bio ponosan.

Predsednik dr Dragan Radovanović govorio je o akcijama u protekloj godini koje su obuhvatile milon ipo građana Srbije. Prvi put je volontiralo 3.000 mladih, a 4.205 volontera prikupilo je 222.284 jedinica krvi. Veštinama prve pomoći obučeno je skoro 43.000 građana, a kroz program narodnih kuhinja tople obroke je primalo 35.300 socijalno ugroženih u 76 opština. Sano na KiM podeljeno je 8.000 paketa hrane i sredstava za higienu. Ukupno je podeljeno 5.842.770 kilograma humanitarne pomoći u celoj Srbiji. U letnju školu Crvenog krsta u Baočićima pohaćalo je lane 1.500 siromašne dece.

U narednom periodu prioritet će biti primena zakona o transvuzijskokoj medicini, edukacija o zdravom životu, obuka prve pomoći, razvoj narodnih kuhinja. Neće se tolerisati nesavestan rad, a volonteri će se učiti dobroti, poštenju, moralu, hrabrosti i ljubavi prema ljudima kao što je to bilo i do sada.♦