Brisel: Makedonija potpisuje protokol o pristupanju NATO -u

Brisel: Makedonija potpisuje protokol o pristupanju NATO -u

06/02/2019 Off By BERB

 

Stalni ambasadori 29 zemalja NATO-a u Briselu danas će potpisati protokol za pristupanje Makedonije toj alijansi.

 

Protokol će u sedištu zapadne vojne alijanse potpisati ambasadori 29 zemalja – članica i makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimtirov.

“Šestog februara ispisujemo istoriju“, napisao je na Twitteru generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Poslije potpisivanja Pristupnog protokola, Makedonija će učestvovati na sastancima NATO-a bez prava glasa, a punopravna članica postat će kada svih 29 zemalja Alijanse u parlamentima ratifukuju Protokol(Agencije).

– Živimo istorijske trenutke, rekao je premijer Vlade Makedonije Zoran Zaev, povodom potpisivanja tog dokumenta, kojim počinje posljednja faza ulaska Makedonije u NATO.

Ministar vanjskih poslova Makedonije Nikola Dimitrov će nakon toga održati zajedničku konferenciju za novinare s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Da bi se ubrzala integracija Makedonije u NATO odlučeno je da Pristupni protokol potpišu stalni ambasadori zemalja članica pri toj alijansi u Briselu, umesto, kako je do sada bilo pravilo, ministri spoljnih poslova.

Prespanskim dogovorom je predviđeno da to prvo uradi Grčka, što je najavljeno za 8. februar. Sedam dana nakon što Grčka ratifikuje Protokol, Makedonija će formalno promeniti ime u Severna Makedonija.

Uobičajeno ja da proces za pridstupanje u NATO traje oko 18 meseci, ali prema poslednjim najavama iz sedišta te alijanse, koje su preneli makedonski mediji, Severna Makedonija može da očekuje punopravno članstvo u junu.♦