Istraživanje Fridom Hausa: Vućić i Đukanović vladaju “umereno slobodnim državama”

Istraživanje Fridom Hausa: Vućić i Đukanović vladaju “umereno slobodnim državama”

05/02/2019 Off By BERB

Od svih država Zapadnog Balkana jedino Hrvatska može da se pohvali titulom “slobodne države” bar kada je reč o oceni koju na početku svake godine u svom izveštaju daje međunarodna nezavisna posmatračka organizacija Fridom Haus (Freedom House).

 

U izvještaju o slobodama u svetu tokom prošle godine, FH u negativnom kontekstu spominje još jednog političara iz regiona – predsednika Crne Gore, Mila Đukanovića.

Mada je ova država iz 2017. u 2018. godinu ušla sa nepromenjenim statusom “umereno slobodne”, FH Đukanovićeve greške stavlja u ravan sa srpskim predsednikom.

“Na Balkanu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Crne Gore Milo Đukanović nastavili su da konsoliduju državnu vlast oko sebe i svoje klike, potkopavajući, tako, osnovne standarde dobrog rukovođenja i izlazeći iz okvira svojih ustavnih ovlašćenja”, navode u Fridom Hausu.

Ono što je novina u najnovijim, upravo objavljenim, podacima jeste da je Srbija prvi put, posle deceniju i po, izgubila epitet slobodne države našavši se u kategoriji “delimično slobodnih”.

“Status Srbije opao je zbog pogoršanja u načinu sprovođenja izbora kao i zbog nastavka pokušaja Vlade i njenih savezničkih medija da kroz zakone ugnjetavaju nezavisne novinare provlačeći ih kroz prljave kampanje”, objašnjava Fridom Haus u svom izveštaju i dodaje: “Aleksandar Vučić je de facto akumulirao svoju vlast što je u suprotnosti sa ustavnim ovlašćenjima koje ima kao predsednik Srbije.”

Još jedna nepovoljna fusnota Fridom Hausa za Srbiju je i podatak da se našla u prve četiri države sa najvećim padom u jednoj godini. Sa šest bodova manje u 2018. našla se tik iza Nikaragve, Tanzanije i Venecuele. Groz grafički prikaz vidi se takođe i to da je Srbija do 2014. išla uzlaznom linijom, a od 2014. silaznom putanjom.

Osim, na početku pomenute Hrvatske, sve druge države u regionu zadržale su status “umereno slobodnih”.

I mada ih u sažetku Izveštaja 2019, FH posebno ne podvlači, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Makedoniji na samom sajtu organizacije i dalje se pripisuju već postojeće manjkavosti po pitanju sloboda.

U Bosni i Hercegovini to je korupcija koja, navodi se, ostaje ozbiljan problem.

Konstatuje se takođe da je nestabilna budući da Milorad Dodik nastavlja da preispituje Ustavni sud ističući svoju ambiciju ka otcepljenju Republike Srpske.

Kritike na račun korupcije, slobode izražavanja i rada novinara dele i Kosovo i Makedonija.

Za Kosovo, pored navedenog, i dalje stoji mišljenje iz prethodnog izveštaja da se izvršna vlast meša u rad pravosuđa.

Globalno, sloboda i demokratija u svetu postepeno ali sigurno opadaju već trinaestu godinu zaredom. Analizom 195 država svijeta, FH zaključuje da je 86 država sveta slobodno, 59 ima delimičnu slobodu, dok je 50 uopšte nema.

Poredeći sa izveštajem za 2017. broj slobodnih država je manji a onih iz kategorije “bez slobode” je u porastu.

Pored Srbije, nazadovanje u promeni statusa tokom 2018. godine, stekle su još četiri države sveta: Nikaragva, Uganda, Zimbabve i, jedna evropska, Mađarska.

Politika premijera Viktora Orbana godinama unazad smanjuje skor Mađarske na listi Fridom Hausa koji je tu državu 2019. godine ubacio, na kraju i konačno, u kategoriju delimično slobodne.

Razlog su, smatraju u FH, konstantni napadi stranke Viktora Orbana, Fides, na državne institucije kao i zloupotreba parlamentarne većine.

Ona je, navode, od 2010. do danas, nametnula ograničenja i preuzela kontrolu nad medijima, opozicijom, nevladinim organizacijama, sudovima, religijskim grupama, obrazovnim sistemom, privatnim sektorom i svim drugim sferama društva.

Trend porasta populizma i populističkih svetskih lidera pokazao se pogubnim po demokratiju.

Pozivanje populističkih lidera, smatraju u FH, na “jedinstvene” ili “tradicionalne” nacionalne vrednosti, u demokratijama narušavaju zaštitu prava pojedinaca kao univerzalne vrednosti što, dodaju, u autoritarnim državama može biti alibi za znatno češća kršenja ljudskih prava.

Populizmu nisu odoljele ni Sjedinjene Američke Države, navodi Fridom Haus. Iako se SAD nalaze u stabilnoj zoni slobodnih država, sa visokih 86 od maksimalnih 100 bodova, one se danas nalaze, podvlače u FH, znatno ispod drugih dugoutemeljenih demokratskih država, poput Australije, Kanade, Velike Britanije, Njemačke ili Francuske(RSE).​♦