Kosovo: Sastanak Tačija i Haradinaja

Kosovo: Sastanak Tačija i Haradinaja

04/02/2019 Off By BERB

 

Ramuš Haradinaj i Hašim Tači sastali su se jutros pre Tačijevog puta za Ameriku gde će prisustvovati Molitvenom doručku u Vašingtonu.

 

Od prošle nedelje, uprkos izveštajima o napetim odnosima, sastanci između kosovskog predsednika, Hašima Tačija, i kosovskog premijera Ramuša Haradinaja postali su sve učestaliji.

Nakon prošlonedeljnog sastanka sa američkim ambasadorom, Filipom Kosnetom, sastankom sa partnerima PAN koalicije, i sinoćnje zajedničke večere sa premijerom Albanije, Edijem Ramom, Tači i Haradinaj su se sastali i jutros, pre Tačijevog puta za Ameriku.

„Nakon konsultacija o državnoj agendi, danas sam se sastao sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, pre njegovog odlaska u SAD,“ kratka je poruka objavljena na Fejsbuk nalogu kosovskog premijera nakon ovog najnovijeg sastanka.

Podsetimo, od početka kraja pretprošle nedelje u Prištini je saopštenjem američke ambasade otpočela diplomatska akcija, u prvom redu SAD, za suspenziju odluke o taksama na uvoz robe iz Srbije i BiH. Čitave prošle nedelje, u Prištini je održan niz sastanaka sa američkim ambasadorom i liderima koalicije PAN, a obavljeno i je i više telefonskih razgovora sa Vašingtonom i Briselom. Dok PDK i kosovski predsednik pozivaju na suspenziju odluke o taksama kako bi se sačuvalo partnerstvo sa EU i Srbiji izbio izgovor za blokiranje dijaloga, kosovski premijer, Ramuš Haradinaj i njegova AAK se oštro protive ovom predlogu, tvrdeći da su takse mera protiv Srbije i Rusije, ne protiv Amerike.

Iako je američki ambasador, Filip Kosnet, gostujući u četvrtak u emisiji Interaktiv na KTV, negirao da je SAD postavila ultimatum Kosovu da takse suspenduje pod pretnjom ekonomskim sankcijama, izvori bliski PDK rekli su prištinskoj Kohi da ultimatum postoji i da je rok za suspenziju ove odluke ponedeljak.

Slične navode iznela je i predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i Metrohije, Rada Trajković, koja je rekla da će do ukidanja odluke o taksama doći u toku ove sedmice, nakon čega će, do kraja ovog meseca, Vučić i Tači potpisati sporazum u tri tačke(Kossev).♦