Odbačena prijava Crnogorskog pokreta protiv SPC

Odbačena prijava Crnogorskog pokreta protiv SPC

02/02/2019 Off By BERB

 

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici odbacilo je krivičnu prijavu organizacije Crnogorski pokret protiv Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori zbog gradnje u manastirskom kompleksu na Prevlaci kod Tivta.

 

Tužilaštvo je utvrdilo da ne postoji osnov sumnje da su u manastirskom kompleksu sa crkvama Svetog Arhanđela Mihaila i Svete Trojice preduzete bilo kakve radnje kojima bi ovo kulturno dobro bilo oštećeno, kako to tvrdi Crnogorski pokret.

U prijavi, koja je podnesena u septembru, navodi se da je reč o lokalitetu koji je materijalno svedočanstvo iz vremena Dukljanke kraljevine, ali da je “namjera SPC da uništi najstarije tragove crnogorske prošlosti i istovremeno, nadgradnjom novoga manastira, sjedišta budućeg bokokotorskog episkopa Beogradske patrijaršije, reinterpretira ga kao srpski spomenik kulture”.

Na osnovu izjašnjavanja inspektora za kulturna dobra Uprave za inspekcijske poslove, Tužilaštvo je utvrdilo da su izvođeni određeni zemljani radovi, koji su imali za cilj da spriječe obrušavanje ostataka zida Crkve Svetog Mihaila Arhangela.

U manastirima na Miholjskoj Prevlaci kod Tivta je 1219. godine Sveti Sava osnovao Zetsku arhiepiskopiju, kao deo Srpske pravoslavne crkve.♦