Ambasador Kosnet:SAD traže suspenziju – ne ukidanje taksi

Ambasador Kosnet:SAD traže suspenziju – ne ukidanje taksi

01/02/2019 Off By BERB

 

Gostujući u emisiji Interaktiv na KTV, ambasador SAD u Prištini, Filip Kosnet, kritikovao je ideju kosovskog premijera Ramuša Haradinaja o međunarodnoj konferenciji.

 

„Time bi se otvorila vrata da se diskutuje o stvarima koje su već rešene, uključujući i kosovsku nezavisnost. To bi moglo da uključi i druge strane što bi samo zakomplikovalo rad,“ rekao je Kosnet.

Gostujući u istoj emisiji, Kosnet je pojasnio i to da SAD traže suspenziju, ne ukidanje taksi, i dodao da SAD ne žele da postavljaju ultimatum pred Kosovo ali da kosovski lideri treba da „procene da li žele da održe prijateljstvo sa Amerikom“.

Na identičan način, Haradinajev predlog su kritikovale i opozicione LDK i Samoopredeljenje, ali i koalicioni partner iz koalicije PAN, PDK.

„PDK želi da se ogradi od izjava o promeni granica. PDK želi da se ogradi od izjava o međunarodnoj konferenciji za Kosovo. Ta ideja je opasna zato što može ponovo da otvori pitanje statusa Kosova koji je konačno rešen proglašenjem nezavisnosti 17. februara 2008. a njome se rizikuje i uključivanje Rusije u proces,“ saopštili su u sredu iz PDK.

Ramuš Haradinaj zatražio od EU i SAD da organizuju četrnaestodnevnu konferenciju koja će se završiti sporazumom između Kosova i Srbije a koji će osigurati priznanje Kosova od strane Srbije, kao i članstvo Kosova u UN. Međutim, pre organizovanja konferencije, kosovski premijer ima čitavu listu uslova i garancija koje EU i SAD treba da daju Kosovu.

Nekoliko sati nakon što je Haradinaj objavio svoje zahteve, sa sopstvenom idejom izašao je tada lider PDK, Kadri Veselji, predloživši uslovno ukidanje taksi u trajanju od 120 dana(Kossev).♦