LSV: Nedopustive izjave ministra Šarčevića

LSV: Nedopustive izjave ministra Šarčevića

31/01/2019 Off By BERB

Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje izjavu ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića, povodom podrške akademske zajednice građanskim protestima u Srbiji. Izjašnjavajući se o toj podršci, ministar Šarčević je izjavio da na spisku potpisanih nema „ozbiljnih imena“ i da se na spisku nalazi „pola penzionera i pola nekih mladih istraživača,koji su počeli tek juče da rade“.

 

Zahtevamo od ministra Šarčevića da odgovori na osnovu kog ovlašćenja deli naučnu zajednicu na „ozbiljna“ i „neozbiljna“ imena i prema kojim kriterijumima? Podsećamo ministra da ministarstvo godinama nije u stanju da završi izradu registra istraživača Srbije, niti da raspiše konkurs za novi projektni ciklus, te naučna zajednica niti zna čime raspolaže po pitanju naučne produkcije, niti je u stanju da u toj produkciji napreduje jer je zarobljena zastarelim projektima sa manjkom opreme. Postojeći projektni ciklus je na snazi protivno zakonima i samo zahvaljujuću nesposobnosti ministarstva da raspiše nove konkurse, zbog čega čitavu naučnu zajednicu drži u stanju neizvesnosti i pritisaka.

Nazivajući najiskusnije članove naučne zajednice „penzionerima“ umesto onima koji su ceo život posvetili nauci u Srbiji, obrazujući generacije mladih akademskih građanki i građana, ministar Šarčević jasno poručuje koliko država vrednuje naučni i prosvetni rad u Srbiji. Nazivajući mlade istraživače koji planiraju da razvijaju nauku u budućnosti „nekim mladim istraživačima“ koji su „tek počeli juče da rade“, ministar jasno poručuje kako država planira da vrednuje ovaj rad i u budućnosti. Omalovažavajući mlade naučnike u Srbiji, ministar im je poručio da za njih nema mesta u ovom društvu i da je odlazak iz Srbije najbolje rešenje za njih.

Podsećamo ministra Šarčevića da su mladi istraživači, koji su tek počeli da rade, budućnost ove zemlje i generator znanja i budućeg obrazovanja mladih, ali i zamajac razvoja čitavog društva. Stoga, očekujemo od ministra Šarčevića da povuče spornu izjavu i da se izvini akademskoj zajednici, zbog javnog omalovažavanja naučnika koji su pod teškim uslovima ostali u Srbiji.(Dušan Jakovljev, Predsednik Političkog saveta LSV)♦