MAJKL KIRBI: EU PLAĆA EKONOMSKE POSLEDICE KRIZE U UKRAJINI

MAJKL KIRBI: EU PLAĆA EKONOMSKE POSLEDICE KRIZE U UKRAJINI

03/03/2015 Off By

Šef Delegacije Srbije u EU Majkl Devenport, govoreći o izgledima za rešavanje krize u Ukrajini, izjavio je da je potrebno insistirati na potpisivanju drugog sporazuma iz Minska o prekidu vatre, ali i slanju većeg broja posmatrača u okviru Misije OEBS-a. “Drugi sporazum o prekidu vatre omogućio bi nam da dobijemo ‘malo prostora da udahnemo vazduh’. Takođe, aktivnosti OEBS-a veoma važne i slanje većeg broja posmatrača u Ukrajinu, bi pomoglo da se izgradi poverenje”


kopsaonik
Ekipa redakcije

AMBASADOR SAD u Srbiji Majkl Kirbi poručio je danas da je celom svetu potrebno da Rusija i SAD imaju dobre odnose, a da zbog toga što to nije tako, Evopa plaća ekonomske posledice svega toga. Komentarišući krizu u Ukrajini, Kirbi je rekao da je Rusija napravila veliku grešku kada je pripojila svog suseda i “podgrejala građanski rat u istočnom delu Ukrajine”.
“Bio sam zaprepašćen ubistvom Borisa Nemcova jer je prva reakcija iz Moskve bila da je to provokacija nekoga iz Ukrajine, a meni je jako teško da u to poverujem”, poručio je Kirbi na panelu “Prelivanje geopolitike na ekonomiju” na Kopaonik biznis forumu 2015. Deo problema u Ukrajini je to što ekonomske reforme nisu sprovedene na efikasan način i to što se energetska zavisnost nije ispratila na ogdgovarajući način, naveo je Kirbi i objasnio da u SAD potrošnja energije opada i da je to zbog toga što su delom građani shvatili da mopraju da smanje korišćenje prevoznih sredstava koja troše dosta energenata. “Srbija ima potencija po pitanju očuvanja energije i nije dobro da vam sve zavisi od jednog mesta”, podvukao je Kirbi. Šef Delegacije Srbije u EU Majkl Devenport, govoreći o izgledima za rešavanje krize u Ukrajini, izjavio je da je potrebno insistirati na potpisivanju drugog sporazuma iz Minska o prekidu vatre, ali i slanju većeg broja posmatrača u okviru Misije OEBS-a. “Drugi sporazum o prekidu vatre omogućio bi nam da dobijemo ‘malo prostora da udahnemo vazduh’. Takođe, aktivnosti OEBS-a veoma važne i slanje većeg broja posmatrača u Ukrajinu, bi pomoglo da se izgradi poverenje”, rekao je Devenport.
On je dodao da je potrebno da se dođe i do zajedničkog mišljenja o tome koje su radnje prihvatljive, a koje nisu kako bi se svu uhvatili u koštac sa situacijom “onakvom kakva jeste”. Prema njegovim rečima uloga Srbije, kao predsedavajuće OEBS-a, veoma je značajna. “Veoma je ohrabrujuće što do sada Srbija to dobro radi u smislu uspostavljanja koordinacije svih tih odnosa između Evropske unije, OEBS-a i drugih važnih aktera”, smatra Devenport. Kada je reč o rešavanju krize u Grčkoj Devenport je mišljenja da je i tu potrebna “mala pauza za vazduh” kako bi svi politički akteri dobili dovoljno prostora pre nego što se nastavi rešavanje krize. “Kada je reč o Grčkoj, očigledno je da smo svedoci več duži period jedne nesigurnosti koja tamo vlada između Evrope i ostatka evro-zone, ali mislim da sada imamo osnovu za izlazak iz te krize, i osnovu a održavanje te politike koju vodimo, a koja će pomoći u tom smislu”, rekao je Devenport. Osvrnuvši se i na pretnje koje u pojedinim delovima Afrike i Bliskog istoka izaziva delovanje Islamske države Devenport je konstatovao da je u tim područjima situacija teška i opasna, kao i da smo svedoci rastuće osvešćenosti društva koliko mogu da budu ozbiljne posledoce dalje radikalizacije tog stanja. “Postoje i oni koji u okviru naših društava pomažu toj radikalizaciji, a to je opasnost za sve nas i veoma je dobro što je Srbija to sve ozibljno shvatila i uzela u razmatranje”, istakao je Devenport. Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm podvukao je da su odnosi između EU i Rusije od centralnog značaja.
“Na sve utiču odnosi između EU i Rusije i zato je ova kriza jako loša za nas i ti odnosi se veoma pogoršavaju posle ove krize. EU, Dfrancuska i Nemačka daju sve od sebe da se situacija u Ukrajini poboljša”, rekao je Vilhelm. On je istakao da je neophodno da se dijalog nastavi i da je to jedini način da se kriaza prevaziđe. “Mi smo spremni da podenesemo i ekonomske posledice sancija, ali ovo je političko pitanje”, zaključio je Vilhelm. <


EKONOMIJA

vucic kopALEKSANDAR VUČIĆ NA KOPAONIKU: PENZIJE ČEKAJU OZDRAVLJENJE

Vučić je rekao da Srbija u odnosima sa MMF neće imati problema u delu koji se tiče fiskalne

 

 

 

rzsSAOPŠTNJE RZS: PROMET ROBE U TRGOVINI NA MALO

U januaru 2015. u odnosu na decembar 2014. godine, promet robe je manji u tekućim cenama za 24,4

 

 

biznisOD 3. DO 6. MARTA KOPAONIK BIZNIS FORUM: PRIORITET VLADE REFORMA JAVNIH PREDUZEĆA

Forum organizuju Savez ekonomista Srbije i Udruženje korporativnih direktora Srbije, a okupiće 550 učesnika među kojima su predstavnici

 

dusan-vujovic-1406581725-542475DUŠAN VUJOVIĆ: SRBIJA JE JOŠ U SUFICITU

Paralelno sa programom sa MMF, dodao je Vujović, imamo i program sa Svetskom bankom za tri strukturna zajma.