Sud u Strasburgu presudio : ‘Za dom spremni’ je “manifestacija rasističke ideologije”.

Sud u Strasburgu presudio : ‘Za dom spremni’ je “manifestacija rasističke ideologije”.

29/01/2019 Off By BERB

 

Bivši hrvatski fudbaler Josip Šimunić doživio je veliki poraz na Evropskom sudu za ljudska prava (ESLJP), na kojemu je tužio Hrvatsku jer je osuđen zbog izvikivanja ustaškog pozdrava “Za dom spremni” 2013. godine nakon jedne utakmice na Maksimiru.

 

Šimunić je zbog toga osuđen na Sudu za prekršaje u Zagrebu, a presudu je potvrdio i Visoki sud za prekršaje koji mu je novčanu kaznu povisio na 25.000 kuna.

Šimunić se s ovim nije pomirio, pa je Hrvatsku odlučio da tužiti sudu u Strasburgu, objašnjavajući da je ‘Za dom spremni’ stari hrvatski pozdrav, i da je u njegovom slučaju, između ostalog, prekršen član 7. Evropske konvencije o ljudskim pravima, kao i da mu se ograničava sloboda govora. Osetio se diskriminisanim jer drugi zbog ustaškog pozdrava nisu bili kažnjeni na sudu u Hrvatskoj.

Šestočlano sudsko veće ESLJP-a. odbacilo je njegovu tužbu po nekoliko osnova, između ostaloga i po toj da nije u ovom slučaju nadležno analizirati ujednačenost hrvatske sudske prakse.

Izvikivanje ustaškog pozdrava predstavlja “manifestaciju rasističke ideologije”

No ključna je poruka ESLJP-a da je “Šimunić kao poznati fudbaler i uzor mnogim navijačima morao da svestan mogućeg negativnog uticaja tog provokativnog uzvika na ponašanje publike i morao od toga da se suzdrži”.

Sud je zaključio da je “ustaški pokret nastao iz fašizma i da je utemeljen na rasnoj mržnji i stoga simbolizuje mržnju prema ljudima različite religije ili etničkom poreklu” i da je izvikivanje ‘Za dom spremni’ “manifestacija rasističke ideologije”. Dodaju i kako je ustaški režim bio totalitaran (Agencije).♦