Borut Pahor gost Srbije: ima li Slovenija srpsku manjinu?

Borut Pahor gost Srbije: ima li Slovenija srpsku manjinu?

28/01/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Ako Srbija postigne dogovor sa Prištinom imaće potpunu podršku Slovenije, kao što je ima na svom evropskom putu. To su rekli predsednici dve zemlje na današnjem beogradskom susretu. Aleksandar Vučić je kazao da je trenutno najveći broj eksperata iz Slovenije.



Borut Bahor setio se nekadašnjih demonstracija, kada su građani Beograda, kao revolt što je Slovenija priznala Kosovo, demoliraliu njenu ambasadu:
– Danas je već sasvim drukčije. Uz veliku toleranciju obe strane napravili smo veliki korak. Imamo različite poglede o nekim pitanjima, ali nam privreda sve bolje sarađuje. Nekada je robna raznmena bila pola milijarde a danas je već milijardu i trista hiljada. Srbi su sve važniji investitori u Sloveniji, a Slovenci u Srbiji. Ja želim da danas još više učvrstimo poverenje.

Zatim se obratio Vučiću i rekao da kao prijatelj podržava njegove napore da se okonča dijalog sa Prištinom:
– Ne znam kada će to biti, ali sam ti ponudio iskrenu pomoć.
Pahor kaže da ako se i oduži primanje Srbije i ostalih iz regiona u EU lideri tih zemalja treba sami da sredne svoje odnose i sarađuju.

Novinar slovenačke televizije uzbudio je duhove kada je citirao Mira Cerara, ministra spoljnih poslova i njegove sumnje u broj Srba koji žive u Sloveniji, u demokratsko stanje Srbije koja je navodno na ivici krize, Na ove reči Vučić je odgovorio da dugo nije verovao da je Cerar tako neto rekao:

– Ko zna šta mu je bilo, možda je ustao na levu nogu. Možda je ustao na levu nogu. Dačić koji mu je grubo odgovorio da Slovenija ne priznaje Srbe kao manjinu. Mi nemamo više politika nego samo jednu – nastavićemo evropskim putem, a i saradnju sa Rusijom. Što se protesta tiče svako ima prava da ih tumači kako želi, ali oni koji protestvuju imaju samo 12 posto podrške u narodu.

Pahor je zamolio da se poruke iz Slovenije shvate u dobrom kontekstu i rekao da od početka Evropa smatra da Srbija ima prava da sama izabere put kojim će ići. Rekao je i to da podržava razgraničenje Srbije sa Kosovom i da ta odluka ne sme da ide na štetu ni jedne države, a ni susedima u regionu.
Vučić je reagovao na ponašanje srpske opozicije i dela građana kada se radi o Kosovu.

– U Srbiji je javno mnenje takvo da svi misle da je bolje da ostane sadašnje stanje pravdajući to da će sutra biti boljje. Brinem se da će biti gore ako ostanemo bez rešenja. Zato se trudim da se ukinu takse i nastavi dijalog. Čak i ako izaberemo lošije rešenje, biće bolje nego da ne izaberemo ništa. Moramo da razumemo i albanski interes. Svako ima svoje želje, a treba naći kompromis. Tako mi je rekla i Angela Merkel. Ona kaže da je kompromis najbolje rešenje. Ja ću se boriti za Srbe dok me ne oteraju. Prostor za razgovore sa Prištinom je jako mali.

Na Ekonomskom forumu Srbije i Slovenije okupilo se 600 najvećih privrednika. Slovenija zapošljava kod nas 25.000 ljudi. Uskoro otvara u Beogradu predstavništvo svoje Privredne komore, a naša privredna Komora otvara predstavništvo u Sloveniji.

Slovenci su uložili u Srbiji više od milijardu evra, a Srbi u Sloveniji više od 200 miuliona.
Oba predsednika rekla su privrednicima da će investicije biti veće a da im je zadatak da pomire narode u ovom delu Evrope.
Predsednik Slovenije obratio se danas i poslanicima Skupštine Srbije. Opozicija je bojkotovala tu sednicu. U holu su novinarima rekli da ne žele da daju legitimitet ovoj vlasti zbog toga što nema slobode medija i govora, a ne odgovara im ni izborni zakon.
Posle njih u skupštinskom holu oglasili su se i poslanici partija na vlasti i potsetili da se obav izborni zakon upotrebljava od 1010. godine i da je odgovarao opoziciji sve do trenutka dok nije počela da gubi. Poslanik SNS Aleksandar Martinović rekao je da opozicionari nisu došli na sednicu, ali su se uredno upisali da podignu dnevnice, i sada jednu roštilj u skupštinskom restoranu.♦