Grčka agencija ANA: Nobel čeka Ciprasa i Zaeva?

Grčka agencija ANA: Nobel čeka Ciprasa i Zaeva?

28/01/2019 Off By BERB

Grčkog premijera Aleksisa Ciprasa i premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva nominirali su za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir lideri tri grupe u Evropskom parlamentu – Socijaldemokrati, Zeleni i Ujedinjena evropska levica, objavila je grčka agencija ANA.

 

ANA je javila da su Udo Bullman, lider Socijaldemokrata (S&D) u Evropskom parlamentu, lider Zelenih Ska Keler i lider Ujedinjene evropske levice – Nordijske zelene levice (GUE-NGL) Gabi Cimer u zajedničkom saopštenju naglasili da se Prespanskim sporazumom između Grčke i Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije o novom imenu “okončava dugi spor i donosi stabilnost regiona zapadnog Balkana”.

Posle dugogodišnjih pokušaja rešavanja spora, 17. juna prošle godine Grčka i Makedonija potpisale su sporazum na obalama Prespanskog jezera, po koji službeno ime zemlje postaje Republika Severna Makedonija.

Predlagači su naglasili su da je Prespanski sporazum, koji je makedonski parlament ratifikovao 11. januara ove godine a grčki 25. januara, model za “mirno rešavanje međunarodnih problema kroz dijalog i međusobni kompromis”.

Agencija ANA piše da se očekuje da će i drugi evropski političari dati podršku nominaciji Ciprasa i Zaeva.♦