Davos: Han vodi proces ukidanja takse

Davos: Han vodi proces ukidanja takse

25/01/2019 Off By BERB

 

Ramuš Haradinaj i evropske diplomate su saglasne u tome da treba da se stvore mogućnosti da se ekonomskim sporazumom dođe do ukidanja takse za proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine

Kako piše Koha ditore, do ukidanja takse može da dođe samo posle priznanja Kosova od strane Srbije, a za Haradinaja je prihvatljiv sporazum o reciprocitetu o svim ekonomskim aspektima.

Ponuđeno je da postizanje sporazuma predvodi komesar za proširenje i dobrosusedske odnose Johanes Han. Takav predlog Han je izneo Hašimu Tačiju i Aleksandru Vučiću u Davosu.

“Dva predsednika sam u detaljima informisao o predlogu i u roku od nekoliko dana očekujem pozitivan odgovor”, rekao je Han.

Rekao je da razume prepreke sa kojima se suočava Kosovo u odnosima sa Srbijom i da je njihovo rešavanje preduslov da bi se otvorio put dijalogu u Brisleu, koji je Srbija uslovila ukidanjem takse.

Poslije sastanka koji su premijer i predsednik parlamenta Kosova imali sa američkim ambasadorom na Kosovu Filipom Kosnetom, Haradinaj je ublažio stav da neće biti ukidanja takse dok Srbija ne prizna nezavisnost Kosova. Haradinaj je u četvrtak tokom susreta sa privrednicima u Peći rekao da se “ne nadaju da će takse ostati zauvek”.♦