Saopštnje “Marksa21”: Vučić i Đilas su samo simptomi jednog te istog sistema

Saopštnje “Marksa21”: Vučić i Đilas su samo simptomi jednog te istog sistema

24/01/2019 Off By BERB

 

Povodom reakcija na sukob naših drugarica i drugova iz MARKS21 sa Draganom Đilasom na protestu u subotu 19. januara, podsećamo javnost, a naročito Dragana Đilasa i Aleksandra Vučića, na notornu činjenicu koja je, iako očigledna i samorazumljiva, uspela da se zagubi u poplavi spinova.

 

Sukob se desio na protestu protiv vlasti Aleksandra Vučića! Naše organizacije su na ovom protestu formirale levi blok i istakle zahteve za prekidanjem sistemskog ekonomsko-političkog nasilja koje vlast Aleksandra Vučića svakodnevno sprovodi nad stotinama hiljada ljudi u Srbiji. Tragikomedija u kojoj nas, uprkos jasnim i nedvosmislenim činjenicama, pristalice Dragana Đilasa napadaju da smo Vučićevi „botovi“, dok nas Vučić i njegove pristalice „brane“ kao Đilasove „žrtve“, svedoči samo o katastrofalnom nivou javnog diskursa u našoj zemlji, ni o čemu drugom.
Takođe, skrećemo pažnju javnosti i na manje poznatu činjenicu da aktivisti i aktivistkinje naših organizacija, među kojima je i MARKS21, protekle dve godine u okviru Združene akcije Krov nad glavom pružaju beskompromisan otpor nasilju vlasti nad najugroženijima i zbog toga trpe represiju. Tako je aktivista MARKS21 Matija Medenica uhapšen prilikom odbrane porodice Radosavljević na Vidikovačkom vencu 15. jula 2017. godine, a protiv Uroša Stambolića iz MARKS21 se trenutno vodi krivična istraga zbog učešća u solidarnoj odbrani porodice Ružić, 6. decembra 2018. godine. Uroš je jedan od mladića kojima Dragan Đilas na snimku od 19. decembra psuje „majku pedersku“, da bi potom njega i MARKS21 pristalice Saveza za Srbiju u medijima i na društvenim mrežama proglasile za „bota“, „sendvičara“, režimskog levičara, korisnog idiota…

Protiv aktivistkinja i aktivista MARKS21 režim Aleksandra Vučića trenutno vodi najmanje šest krivičnih i prekršajnih postupaka zbog odbrane prava na krov nad glavom i organizovanja i učešća u radničkim protestima.
Ipak, nedeljama slušamo ocene da je Srbija pre protesta „Jedan od pet miliona“ šest godina „spavala“. Šta je motiv za prećutkivanje društvenih borbi u eri Vučića?
Ovo pitanje nas vodi najvažnijoj od svih činjenica zamagljenih u medijskom izvrtanju našeg subotnjeg sukoba sa Draganom Đilasom, a to je naša pozicija o kontinuitetu vladajuće politike pre i posle 2012. godine. Aleksandar Vučić i Dragan Đilas su samo simptomi jednog te istog sistema koji moramo menjati, o čemu svedoče sve najintenzivnije društvene borbe protiv nepravde u ovom trenutku – protiv mini hidroelektrana, protiv prinudnih iseljenja, protiv divlje gradnje na Savskom nasipu itd. Sve se one vode zbog problema koji su postavljeni pre, a nastavljeni nakon 2012. godine. Bez razumevanja sistemskog karaktera problema nema ni govora o promenama.

Naše organizacije su na protestima „Jedan od pet miliona“ istakle zahteve protiv vladajućeg sistema: bezbednost na radnom mestu; moratorijum na prinudna iseljenja; obustavu privatizacije i rasprodaje javnih preduzeća i njihove imovine; stalan i stabilan posao za svе.

Pitanja koja su se nakon 19. januara nametnula u medijima i na društvenim mrežama samo skreću pažnju sa sistemskih problema.
Pozivamo vas na zajedničku borbu protiv vladajućeg sistema, a ne samo protiv njegovih simptoma. Pridružite se levom bloku u subotu od 17:30 na uglu Knez Mihailove i Zmaj Jovine. U Beogradu, 24. januara 2019. godine. (Press SDU Marks21)♦