Spasa sela nema bez spasa poljoprivrednika

Spasa sela nema bez spasa poljoprivrednika

24/01/2019 Off By BERB

Miloš Šibul (LSV)

Kao ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić bi pored populističke priče o tome kako se formira tim za spas sela mogao da odgovori i na sledeća pitanja Lige socijaldemokrata Vojvodine:

 

1. Na koji način planira ravnomeran regionalni razvoj bez prihvatanja sistema decentralizacije koji LSV traži decenijama unazad?
2. Na koji način spasu sela pomaže Uredba o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta investitorima na 30 godina?

Svojim predstavljanjem strategije za spas sela Krkobabić je pokazao je da ne postoji ni najmanja namera da se prihvati ideja decentralizacije države i da on regionalni razvoj zamišlja tako da se iz predsedničkog kabineta raspoređuju sredstva.

Liga socijaldemokrata Vojvodine ostaje dosledna ideji decentralizacije države i ravnomernom regionalnom razvoju. Zato poziva Krkobabića i tim koji okuplja da svoj program sapasa sela formira imajući na umu ovaj princip.

Što se tiče Uredbe o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta investitorima na 30 godina. Poslanica LSV Nada Lazić je u skupštini Srbije postavila pitanje – Zašto se zemlja daje u zakup velikim kompanijama, a ne mladim poljoprivrednim gazdinstvima i paorima kao nosiocima budućnosti sela? Ona je objasnila da ratari traže pravdu preko suda jer smatraju da država najbolju zemlju čuva za investitore i da oni smatraju da postoji politička namera da se maksimalno oteža položaj malih i srednjih gazdinstava na račun korporativne poljoprivrede.

Spasa sela nema bez spasa poljoprivrednika, koji na njemu žive, zato očekujemo da ministar Krkobabić odgovori kako se njegova strategija uklapa sa ovom, koja direktno radi na štetu poljoprivrednika i da li uopšte u Vladi Srbije postoji koordinacija rada ministarstava, ili svako radi za sebe, bez ideje da se pravci rada usklade u korist građana, pa onda dolazi do ovako oprečnih strategija razvoja?♦