Rusija: Akademija povukla naučno priznaje patrijarhu Kirilu

Rusija: Akademija povukla naučno priznaje patrijarhu Kirilu

24/01/2019 Off By BERB

 

Ruska akademija nauka, posle protivljenja članova, povukla je odluku da Patrijarhu ruske pravoslavne crkve, Kirilu dodeli priznanje počasnog profesora, piše Radio Slobodna Evropa.

 

Patrijarh Kiril

 

Patrijarh je trebao zvanično da preuzme nagradu u sedištu Akademije u Moskvi 22. januara, zajedno sa predsednicom Saveta Federacije, Gornjeg doma Federalne skupštine Rusije, Valentinom Matvijenko. Odluka da se ova titula dodeli predsedavajućoj Saveta Federacije je takođe povučena.

U obrazloženju odluke od 18. januara, Akademija je navela da se Kirilu priznanje dodjeljuje zbog njegove „velike uloge u popularizaciji nauke“, kako je za Interfax 18. januara izjavila portparolka Akademije Svetlana Popova.

“Kao što je Ajnštajn rekao, teorija relativiteta govori o geniju Kreatora, i u tom smislu nema kontradikcija“, rekla je Popova.

Priznanje Kirilu došlo je nakon što je patrijarh Kiril izjavio da se korisnici pametnih telefona možda udvaraju “antikristu“.

U intervjuu sa ruskom državnom televizijom 7. januara Kiril je izjavio da nije u potpunosti protiv visokotehnoloških uređaja, ali je upozorio na mogućnost “robovanja“ pametnim telefonima, za koje je objasnio da preko njih vanjske sile mogu kontrolisati ljude i skupljati njihove podatke.

“Kontrola iz jedne tačke je vijesnik dolaska Antikrista“, izjavio je Kiril za državnu televiziju Kanal 1 na pravoslavni Božić.

Članovi Ruske akademije nauka naljutili su se zbog odluke da se Kirilu i Valentini Matvijenko dodijele priznanja počasnih profesora bez ikakve prethodne rasprave. Neki od njih su primetili da nova povelja Akademije, usvojena 2014. godine, čak i ne sadrži titulu “počasni profesor“ u svom statutu.

U Rusiji, Akademija je takođe ovim priznanjem odlikovala i lokalne političare, među kojima je i bivši gradonačelnik Moskve, Juri Lužkov, čija je supruga navodno stekla veliko bogatstvo, velikim dijelom zahvaljujući političkim vezama svoga muža.

Lužkov nije bio jedini kontroverzni ruski zvaničnik koji je na ovaj način odlikovan. Vladimir Resin, Lužkovljev nasljednik, je takođe optužen za korupciju, kao i za navodne veze sa kompanijama koje se prijavljuju na tendere u sklopu ogromnog projekta izgradnje u Moskvi kojeg podržava Kremlj.

Dodjela priznanja javnoj vjerskoj figuri takođe se ne dešava prvi put. Kirilov prethodnik, patrijarh Aleksej II, je takođe bio počasni profesor.

Ako Akademija mu ne dodeli ovo priznanje Kiril neće ostati bez svojih akademskih titula. Vođa Ruske pravoslavne crkve je odlikovan priznanjem počasnog profesora na moskovskom Univerzitetu za nuklearna istraživanja (RSE).♦