MSP: Palau i zvanično povuklo priznanje Kosova

MSP: Palau i zvanično povuklo priznanje Kosova

21/01/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Predsednik Republike Palau Tomi Rementes predao je danas pred novinarima u Beogradu notu ministru spoljnih poslova Srbije Ivici Dačiću u kojoj se kaže da ova država suspenduje sve prethodne odluke i izjave u vezi sa statustom Kosova i Metohije. Kad Priština i Beograd postignu dogovor, Republika Palau će čvrsto podržati stav koji ustanove dve strane.

Ministar Dačić je ovo prokomentarisao kao model koji bi trebalo da prihvate i druge zemlje.
Dačić je zadovoljan sve većim brojem zemalja koji povlače prizanje Kosova. Kaže da su ministri pre njega imali prilike da provere broj onih koji su priznali Kosovo i da one zemlje koje su to uradile nesvesno, potsete na nepravdu:
– Eto mi smo sada to počeli da radimo i postgli smo dosta. I Palau je pre četiri godine glasao za Kosovo. Kosovski lobisti su govorili da je to značajno, pa sada treba da bude značajnio i to što Palau više neće. Može da se baci u vodu tvrdnja Prištine da ih je priznalo 116 zemalja. Taj broj sada nije veći od 101 zemlje. Tu računam i Egipat koji je zamrznuo priznanje, Peru koji na međunarodnim skupovima ne glasa za Kosovo a i druge zemlje koje se kolebaju. Blizu smo toga da je ustvari manje od jedne polovine članica UN priznalo Kosovo.
Ministar Dačić očekuje da će se prištinska odluka o taksama povuči kako bi se nastavio dijalog u Briselu.
Predsednik Tomi Rementes danas je razgovrao i sa predsednikom Vučićem, premijerkom Brnabić i predsednicom Skupštine Gojković.♦