LSV: Republika Srbija ne sme ponovo biti prevarena

LSV: Republika Srbija ne sme ponovo biti prevarena

21/01/2019 Off By BERB

 

Bojan Kostreš (gensek LSV)

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Vladu Republike Srbije da ne veruje slepo obećanju da ćemo biti priključeni na krak gasovoda „Turski tok“ i da ne prestane sa traženjem alternativa za nabavku neophodnog gasa.

Isto ovako, sigurno i pompezno, ruski zvaničnici su obećavali izgradnju gasovoda „Južni tok“ i da ćemo godišnje zarađivati 200 miliona evra od tranzitnih taksi na gas. A onda se, nakon što im je budzašto ustupljena Naftna industrija Srbije, sa sve rezervama nafte i gasa, ispostavilo da je sve bila laž i da su nam u znak sećanja ostale dve zavarene cevi u Šajkašu.

Na oprez posebno podstiče rečenica Vladimira Putina: „Mi praktično pripremamo taj posao, u stvari ga počinjemo, ali na kraju krajeva sve će zavisiti od drugih zemalja, između ostalog zemalja EU“. Podsetimo, upravo EU i Zapad su navodili kao krivce i kada su nas obavestili da je projekat Južni tok mrtav.

Takođe, budući da su ruski partneri saopštili da su spremni da u gasovod ulože 1,4 milijarde dolara, kao i da će radovi na izgradnji gasovoda biti završeni do kraja ove godine, kranje je vreme da vlast u našoj zemlji vrlo precizno saopšti javnosti sve detalje oko izgradnje kraka „Turskog toka“ kroz Srbiju.

Za početak, ko je investitor kraka koji bi trebalo da prolazi kroz našu zemlju? Republika Srbija? JP „Srbijagas“? „Gasprom“? Ili neka druga strana kompanija?

Dalje, koliki je kapacitet gasovoda? Kolika je planirana vrednost ove investicije? Koji će biti izvori finansiranja i koji je period isplativosti ovog projekta?

Šta tačno znači jučerašnja rečenica Dušana Bajatovića da je obezbeđeno „prvih 300 miliona evra“? Čijeg novca? Našeg ili ruskog? I šta znači najava da će „srpske kompanije dobiti značajan deo posla“ u gradnji ovog kraka gasovoda? Koliko je to tačno značajan deo?

Ako sredstva za finansiranje ove investicije direktno ili indirektno obezbeđuje Republika Srbija, koliko će naša zemlja inkasirati godišnje od tranzitnih taksi na gas? Ili ima istine u glasinama da će taj prihod pripasti nekome drugome, kome će taj posao biti dat u koncesiju?

Republika Srbija ne sme ponovo biti prevarena.

Takođe, bilo bi zanimljivo čuti i da li se iko od predstavnika vlasti usudio da prilikom posete Vladimira Putina i zvaničnika Ruske Federacije na srpskom ili ruskom barem spomene potrebu redefinisanja Energetskog sporazuma i ukaže da ruska kompanija crpi naftu i gas u vojvođanskim opštinama po najnižoj rudnoj renti u Evropi. Upola nižoj od zakonski propisane.

Ili je pristanak na potkradanje i dalje cena tog bratskog odnosa?♦