LSV: Skandalozni teksta o ljotićevcima u Politikinom zabavniku

LSV: Skandalozni teksta o ljotićevcima u Politikinom zabavniku

20/01/2019 Off By BERB

Aleksandar Marton (LSV)

Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje objavljivanje teksta pod naslovom „Ko su bili ljotićevci“, koji je objavljen u poslednjem broju nedeljnika „Politikin zabavnik“.

Nažalost, pojave istorijskog revizionizma su sve češće, a tekst u „Politikinom zabavniku“ je jasan primer pranja biografija protagonista fašističkih ideja u Srbiji u toku Drugog svetskog rata.

Tragično je da je u nedeljniku, koji je uživao kultni status u pop kulturi bivše Jugoslavije, Dimitrije Ljotić predstavljen kao tragična figura, koja je osuđivala pogrome Jevreja i učinila sve da se u Srbiji očuva mir. Ljotić je, po autoru teksta, spašavao srpske masone iz nacističkih zatvora, a Srpski dobrovoljački odredi, koje je formirao, bili su sastavljeni od pripadnika „visokog morala“.

Ni jednom rečju nisu pomenuti zločini Ljotićevih jedinica nad građanima Srbije, kao i učešće u Holokaustu i pogromima Roma.

LSV poziva celokupnu javnost na reakciju. Ovakvi i slični primeri revizije prošlosti su veoma opasni i predstavljaju napore u pravcu rehabilitacije ideja krvi i tla.
Javnost mora podići glas protiv ovakvih pojava, jer će ćutanje dodatno osnažiti pojedince i organizacije koje relativizuju zlo fašizma i nacizma.♦