26. FEBRUAR

26/02/2015 Off By

1777. – Rođen je srpski državnik i pisac prota Mateja Nenadović, vojvoda iz Prvog srpskog ustanka, tvorac i prvi predsednik Praviteljstvujuščeg sovjeta – prve srpske vlade. Sa stricem Jakovom pokrenuo je u Valjevskoj i Šabačkoj nahiji Prvi srpski ustanak. Komandovao je delom ustaničkih snaga 1806. u boju na Mišaru kod Šapca u kojem su Turci potučeni do nogu. Kao prvi diplomata obnovljene Srbije, putovao je u Petrograd da uspostavi diplomatske odnose s Rusijom i zainteresuje rusku vladu za podršku i pomoć, nabavljao je oružje u Austriji i igrao važnu ulogu u pregovorima s Turcima. Posle propasti ustanka 1813, u emigraciji je svim silama nastojao da zainteresuje velike sile za Srbiju i prisustvovao je Bečkom kongresu s punomoćjem srpskih vođa. Posle Drugog srpskog ustanka, postao je valjevski knez, ali je penzionisan zbog nesuglasica sa knezom Milošem Obrenovićem, a zbog sukoba sa knezom Mihailom 1840. prognan je iz Srbije. Vratio se 1842, kad su Obrenovići oboreni s vlasti i postao je državni savetnik. Napisao je „Memoare“, jedno od najboljih memoarskih dela srpske književnosti, pune dragocenih podataka o događajima i ljudima u vreme Prvog srpskog ustanka.


1802. – Rođen je Viktor Igo (Victor Hugo), francuski književnik i pozorišni pisac. (roman ‘Jadnici’, orig. ‘Les Miserables’).
1815. – Napoleon Bonaparta je pobegao sa ostrava Elba gde je bio proteran u izgnanstvo.
1917. – U okupiranoj Srbiji u Prvom svetskom ratu počeo je Toplički ustanak protiv bugarskih i austrougarskih trupa, izazvan masovnim terorom, pljačkom i paljevinom sela i prisilnom regrutacijom. Okupatori su uzvratili surovim represalijama – pobijeno je oko 20.000 ljudi, a u Toplici je uništeno 55 sela.
1846. – Rođen je Vilijam Kodi (William Cody), poznatiji pod imenom Bafalo Bil (‘Buffalo Bill’), legendarna figura sa američkog ‘Divljeg zapada’ koji je zadnji deo svog života proveo prikazujući širom sveta svoje veštine u ‘kaubojskom’ cirkusu.
1903. – Umro je Ričard Gatling (Richard) američki pronalazač ‘gatling topa’, prvog vatrenog oružja koje je moglo da izbacuje veliki broj metaka u kratkom vremenu. Imao je šaržer za municiju o obliku burenceta koji se okretao na ručni pogon.
1928. – Rođen je Fets Domino (Fats Domino), američki rok'n'rol pevač.
1932. – Rođen je Džoni Keš (Johnny Cash), američki pevač narodne, kantri (country) muzike.
1936. – Adolf Hitler je svečano predstavio novi Folksvagen, sto na nemačkom znači ‘narodna kola’, jeftin, pouzdan automobil, pristupačan svakome.
1960. – Umro je srpski lingvista Aleksandar Belić, profesor Beogradskog univerziteta, predsednik Srpske kraljevske akademije (posle Drugog svetskog rata Srpska akademija nauka i umetnosti) od 1937. do 1960. i član svih slovenskih akademija. Posle završene Velike škole u Beogradu, studirao je slovensku filologiju i lingvistiku u Odesi i Moskvi. Osnovao je i uređivao časopise „Južnoslovenski filolog“ i „Naš jezik“. Osnivač je srpske moderne dijalektologije i jedan od tvoraca naučne sintakse. Rešio je složen problem opšteslovenskog akcentnog sistema. Pod njegovim rukovodstvom, SANU je izdala prvu knjigu velikog „Rečnika književnog i narodnog jezika“. Napisao je oko 500 rasprava, jezičkih ogleda, naučnih kritika, polemika i prikaza. Dela: „O jezičkoj prirodi i jezičkom razvitku“ (dva toma), „Pravopis srpskohrvatskog jezika“, „Dijalekti istočne i južne Srbije“, „O dvojini u slovenskim jezicima“, „Galički dijalekat“.
1991. – Tokom Prvog zalivskog rata, oslobođen je grad Kuvajt, a Irak je počeo povlačenje svojih snaga.
1992. – Umro je srpski glumac Jovan Janićijević – Janaćko, dugogodišnji član Beogradskog dramskog pozorišta. Popularnost je stekao filmskim ulogama, posebno televizijskim serijama poput „Građana sela Luga“, „Parničara“ i „Muzikanata“, a lik Burduša iz poslednje od tih serija postao je sastavni deo njegovog imena.
1993. – Teroristi su podmetnuli bombu u garaži u njujorškom Svetskom trgovinskom centru. Bomba je eksplodirala ali nije prouzrokovala katastrofalnu štetu na objektu.<


NA DANAŠNJI DAN

25. FEBRUAR

pančić

<<<1888. – Umro je srpski botaničar i prirodnjak Josif Pančić, prvi predsednik Srpske kraljevske akademije, profesor i rektor Velike škole u Beogradu. Opisao je oko 80 dotada nepoznatih biljnih i životinjskih vrsta, otkrio endemsko-reliktni četinar poznat kao “Pančićeva omorika” (Picea omorika) i objavio oko 30 naučnih radova. Osnovao je i uredio Botaničku baštu u Beogradu 1570. – Papa Pije V (Pius) ekskomunicirao je englesku kraljicu Elizabetu I (Elizabeth) zbog njene podrške protestantizmu i anglikanskoj crkvi. 1723. – Umro je engleski

24. FEBRUAR

miša

<<<1803. – Rođen je srpski trgovac i brodovlasnik Miša Anastasijević, poznat kao kapetan Miša koji je kneževini Srbiji 1863. poklonio zgradu današnjeg rektorata Beogradskog univerziteta (Kapetan-Mišino zdanje). Zvanje “kapetana dunavskog” dodelio mu je 1833. knez Miloš Obrenović. 1389. – Danci su u bici kod Folkepinga porazili Šveđane i zarobili njihovog kralja Alberta, posle čega je danska kraljica Margaret postala vladar Danske i Švedske. 1443. – Rođen je mađarski kralj Matija Hunjadi (Matyias Hunyadi), poznat kao Matija I Korvin (Corvin). Sin

23. FEBRUAR

olimpijski

<<<1910. – U redakciji lista „Novo vreme“, na četvrtom spratu hotela „Moskva“ u Beogradu, osnovan je Srpski olimpijski klub. To je i prva zvanična olimpijska organizacija Južnih Slovena. Za direktora je izabran kapetan Svetomir S. Đukić, a za počasnog predsednika đeneral u penziji Nikodije Stefanović. U to doba su se oficiri najčešće brinuli o širenju sporta. Zdravlje nacije bilo je od presudnog značaja za svaku vojsku. Srpski olimpijski klub je 1911. promenio ime u Središnu saveznu upravu ili Centralni olimpijski

22. FEBRUAR

kis222

<<<1935. – Rođen je Danilo Kiš, jedan od najznačajnijih srpskih pisaca druge polovine 20. veka i jedna od najmarkantnijih ličnosti u književnim krugovima 60-ih i 70-ih godina. Bio je dramaturg pozorišta “Atelje 212″ u Beogradu i lektor u Strazburu, Bordou i Lilu (“Mansarda”, “Bašta, pepeo”, “Peščanik”, “Grobnica za Borisa Davidoviča”, “Enciklopedija mrtvih”, “Čas anatomije”). 1512. – Umro je italijanski moreplovac Amerigo Vespuči. Prema latinskoj verziji njegovog imena nemački kartograf Martin Valdžemiler nazvao je Novi svet Amerika (America), premda je novi