Putin u Srbiji: Vojska Kosova u suprotnosti za Rezolucijom 1244

Putin u Srbiji: Vojska Kosova u suprotnosti za Rezolucijom 1244

17/01/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa svojim gostom iz Rusije, Vladimirom Putinom u razgovorima i u “četiri oka” i u užem formatu, razmotrio gotovo sve teme i istakao da je ogromno zadovoljstvo da danas ugostimo ruskog predsednika.

 

Predsednik Srbije je rekao da se prijateljstvo dve zemlje pokazuje u vrlo konkretnim brojevima ekonomske saradnje, koja se oslikava u rastu trgovinske razmene iz godine u godinu.

“Saradnja se odlikuje dobrim razumevanjem u svim ključnim oblastima, i čini mi se da smo sa onoga što je bilio na rečima prešli na dela, naročito u oblasti energetike, vojne saradnje, infrastrukture, saobraćaja, ali isto tako i obrazovanja, kulture, i svih drugih sfera društvenog života. Verujemo da možemo i dalje da unapređujemo našu trg razmenu jer ima još mnogo oblasti u kojima možemo to da učinimo”.

Vladimir Putin uručio je Orden Aleksandra Nevskog Aleksandru Vučiću, ističući da je doprinos srpskog predsednika razvoju odnosa dve zemlje u svim pravcima veliki. Vučić poručio da je ovaj orden za njega velika čast, ali i velika odgovornost.

Vučić je rekao da su ga obavestili da se više od 30.000 ljudi nalazi u centru Beograda, koji tek za dva sata treba da sačekaju Putina kod Hrama.

“I to pokazuje kakav je odnos naših građana i našeg naroda”.

Obraćajući se na početku plenarnog sastanka sa Vučićem, Putin je rekao da se nada da će današnji razgovori stvoriti uslove za dalje korake u cilju unapređenja saradnje.

Naveo je da se odnosi dve zemlje razvijaju u puno pravaca i da je robna razmena između Srbije i Rusije porasla za 23 odsto i da se približila iznosu od dve milijarde dolara.

“Rusija je jedan od najvećih investitora u Srbiji i zaista naši donosi se razvijaju u svim onim oblastima koje ste i sami pomenuli – trgovina, energetika, tehnološki razvoj, transport i transportna infrastruktura”, rekao je Putin dodavći da Rusija deli zabrinutost jer koraci Prištine mogu voditi ka destabilizaciji Blkana:

“Ruski stav je poznat i slažemo se da je neophodno uzajamno prihvatljivo rešenje na osnovu Rezolucije UN 1244”, kazao je Putin na konferenciji za štampu nakon razgovora sa predsednikom Srbije.

Izrazio je žaljenje što su prištinske vlasti u proteklo vreme preduzele provokativne korake.

S tim u vezi je ocenio da je odluka o transformaciji KBS u vojsku kršenje Rezolucije 1244, koja ne dopušta bilo kakvo formiranje vojske, osim prisustva vojnog kontingenta UN.

Predsednik Vučić se zahvalio na podršci Rusije na očuvanju integriteta i nezavisnosti Srbije i istakao da je veoma zadovoljan napretkom saradnje dve zemlje u svim oblastima.

Vučić je preneo novinarima da je ruskog kolegu upoznao sa svim što se dešava u vezi sa Kosovom i Metohijom, o protivpravnim taksama koje su uvele albanske vlasti u Prištini, kao i o osnivanju tzv. Vojske Kosova, suprotno Rezoluciji 1244.

Vldimir Putin je rekao i da očekuje da se do kraja godine potpiše sporazum Srbije i Evroazijske unije.

Govoreći o brojnim sporazumima koji su potpisani danas ruski predsednik je rekao da će se sredinom godine, na redovnom zasedanju zajedničkog Mešovitog komiteta dve zemlje, razmotriti napredak u realizaciji potpisanih memoranduma.

Nije zaobiđeno i snabdevanje Srbije gsom iz Rusije. Rekao je da očekuje povećanje količine gasa koji stiže u Srbiju sa 3 na 3,5 milijardi kubnih metara. Najavio i značajne investicije u NIS i povećanje kapaciteta gasnog skladišta Banatski dvor.