Aleksandar Vučić razgovra sa ambasatdorima EU – Kosovo centralna tema

Aleksandar Vučić razgovra sa ambasatdorima EU – Kosovo centralna tema

15/01/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Ambasadorii zemalja EU u Beogradu danas su razgovarali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Glavna tema razgovora bilo je Kosovo i čuvene takse na robu iz Srbije i BiH. Predsednik ih je još jednom obavestio da je Srbija spremna da nastavi dijalog sa Prištinom ali kada budu ukinute takse.

 

Vučić je rekao i da je, iako to nije politički popularno, rekao ambasadorima i šefu Delegacije EU u Srbji da smo spremni da nastavimo taj razgovor u najboljoj veri kako bi se postigao sporazum, ali i da nije veliki optimista.

Vučić je, tokom susreta ambasadore još jednom zamolio da EU izađe u susret Srbiji kada sutra bude odlučivala o kvotama za izvoz čelika, jer je to, za našu zemlju od ogromnog značaja.

“Zamolio bih komesarku Sesiliju Malstrom, sa kojom će se i premijerka danas sastati, ali i Žan Klod Junkera i sve druge da izađu u susret Srbiji”, rekao je srpski predsednik na konferenciji za medije koju je održao sa ambasadorom EU Fabriciem.

Predsednik Srbije ponovio je da će Srbija nastaviti svoj evropski put i uneti novu energiju u taj proces, i pokazati stvarnu perspektivu, ne samo evropskog puta, već i članstva, bez obzira kada ono usledi.
Podvukao je da je EU naš najznačajniji spoljnotrgovinski partner sa kojom ostvarujemo oko 67 odsto naš robne razmene, a ako dodamo u to i zemlje koje su na putu u Uniju – taj udeo iznosi više od 80 procenata.

Takođe, kako je dodao, najveći deo investicija dobijamo iz EU, i nadamo se da će nivo investicija u budućnosti biti na još višem nivou.

Ukazao je da je razgovarano i o svim regionalnim pitanjima i rekao da je tu naša politika u potpunosti usklađena, jer smatramo da su stabilnost, mir i dinamičan razvoj važni, te najavio da će Srbija ulagati još više napora u to da odnosi sa susedima budu dobri.

Ambasador Fabrici podvukao je da pitanje Kosova i dijaloga ostaje važno pitanje i u 2019. godini, posebno iz perspektive pristupanja Srbije EU.

Fabrici je rekao da je Srbija pristupanje EU postavila kao svoj strateški cilj i da je tokom 2018. godine Unija podržala tu perspektivu za Srbiju i druge zemlje Zapadnog Balkana.

Razgovarali smo o situaciji u regionu, Kosovu, dijalogu i u 2019. godini to ostaje važno pitanje, posebno iz perspektive činjenice pristupanja Srbije Uniji. Hrabrost i velika posvećenost su potrebne u tom procesu, a mi ćemo nastaviti da posredujemo u nadi da će se postići održiv sveobuhvatni sporazum, rekao je Fabrici.

Što se tiče carina Fabrici je rekao da je EU istog momenta kada su carine uvedene, stavila vladi Kosova jasno do znanja da je to protiv CEFTA sporazuma i duha SSP i to smo stalno ponavljali i tražili od Prištine da povuku te tarife.

Na komentar novinara da je zanimljivo da do ovog sastanka dolazi samo dva dana pre posete Putina, Vučić je rekao da to nema nikakve veze sa dolaskom Putina, a za to što se odigravaju u kratkom razmaku razlog je, kaže, što je on krajem prošle godine bio u Njujorku, a usledio je katolički Božić, te je skup pomeren za danas.

Fabrici je na isto pitanje rekao da ne bi davao značaj tim slučajnostima, pošto sa predsednikom Srbije i inače imaju redovne kontakte.♦