Vučić obečao – kriminal postaje nerentabilan!

Vučić obečao – kriminal postaje nerentabilan!

12/01/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Država će pregaziti kriminalce, uvodimo doživotne kazne za najteža krivična dela. To je izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić novinarima posle zatvorene sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i obećao da će država da pregazi kriminace i da to nije ad hok borba već borba koja će trajati godinama.

 

Najavio je da će Srbija uvesti doživotne zatvorske kazne za višestruke ubice, za ubistva dece, kao i za druga najteža krivična dela, posebno ona koja imaju elemente nasilja, za koja će minimalne i maksimalne kazne biti povećane.

Potsetio je da Srbija ima veoma blagu kaznenu politiku, kazne su u najvećem procentu minimalne, ili uz ublažavanje kazni.

Tako na primer, prema podacima koje je izneo Vučić za delo silovanja kazne su po zakonu od tri do 12 godina, ali da u 36 odsto slučajeva izricana je kazna od tri godine. Do pet godina kazne su 33 odsto, što je ukupno manje od 70 odsto.

-Pa što smo onda određivali kazne do 12 godina, ili kod nas uvek postoje olakšavajuće okolnosti ili nešto drugo što nas dovodi do minimalizovanja kazni”, rekao je.

Predsednik je primetio da je došlo do dekriminalizacije dela nošenja oružja, jer je u 55 odsto slučajeva presuda bila uslovna kazna, što je ocenio kao “lošu poruku koju država šalje svojim građanima”.

Za tešku krađu, kako je rekao – oko 62 odsto kazna bila od šest meseci do godinu dana i upitao “kako da se onda lopovima to ne isplati da rade”.

Najavio je da će kazne za silovanje biti od pet do 15 godina bez mogućnosti ublažavanja kazne, a niko neće moći da dobije manje od pet godina zatvora.

Očekuje podršku EU za uvođenje doživotne zatvorske kazne, jer, kako je rekao, ona postoji u Nemačkoj, a ne postoji na Balkanu.

“Povećaćemo kazne da im ne pada na pamet da se ovde ubijaju”, najavio je Vučić i dodao da nije zainteresovan za primedbe boraca za ljudska prava. I ono što je važno izbacifanje foskule suđenja u razumnom roku, ve suđenja koja nee biti duža od dvanaest meseci.

Na konferenciji za novinare, koja je prošla takoreći bez pitanja Vučić je izjavio da se nada da će Priština ukinuti takse za uvoz robe iz Srbije, ali da ne može reći da očekuje da se to desi.

O naznakama za nastavak pregovora Beograda i Prištine, a povodom navoda predsednika Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe da nije dobro što Priština ne poštuje predlog predsednika SAD Donalda Trapa i ne ukida takse od 100 odsto za uvoz srpske robe, rekao je da Srbija čeka da li će Priština ipak doneti takvu odluku.♦