Rasprava u vlasti Kosova – čija je ideja o uvođenju taksi?

Rasprava u vlasti Kosova – čija je ideja o uvođenju taksi?

11/01/2019 Off By BERB

Prištinska Gazeta ekspres bavi se taksama koje je , zvanično, uvela Vlada Kosova.

-Prošlo je gotovo dva meseca otkako je Kosovo uvelo 100-postotni porez na srpske i bosanske proizvode. Upravo sada, različiti vladini funkcioneri utrkuju se za onim ko ima zasluge za uvođenje taksi. Sukobe između funkcionera političkih stranaka o tome ko je prvi dao ideju za ovu odluku pokrenuo je Hašim Tači.

“Predsjednik Hašim Tači ostao je hladan u odnosu na odluku vlade Haradinaja da uvede takse. Čak ne isključuje mogućnost njihovog uklanjanja. Međutim, kada je premijer Ramuš Haradinaj negativno odgovorio EU čak i nakon što je Federika Mogerini ponudila u zamenu za ukidanje poreza na Srbiju imenovanje naše države, UNMIK da bude zamijenjen sa Kosovo*, važnost za nastavak primene taksi je bila povećana. Ova odluka donela je Srbiji milione eura gubitaka. Zvuci koji ne prestaju, već potiču napetosti između sadašnje vladajuće koalicije.
Ali ko je dao ideju za uvođenje takse? Pre tri dana Hašim Tači izjavio je da je odluku o 100 posto poreza na srpske proizvode donio Enver Hodžaj u koordinaciji s Kadrijem Veselijem. Dok su Ramuš Haradinaj i drugi glasali za ovu odluku, rekao je Tači. Odmah je usledila reakcija potpredsednika vlade Fatmira Limaja koji je odgovorio Hašimu Tačiju da politiku donosi vladajuća koalicija, a odluke za te politike donosi premijer. Na ovu temu, Limaj je dodao kako porezna utrka ne ide na čast predsedniku. Smatralo se da će Limajeva izjava okončati ovo pitanje. Međutim, PDK daje izjave da su ideju o uvođenju takse dali njihovi stranački funkcioneri. Još jedan zamenik premijera iz vladajuće koalicije, Enver Hodžaj, rekao je da je ideja o uvođenju takse njegova. A nju su podržali Ramuš Haradinaj i Kadri Veseli(Agencije).♦