Vulin: Nacionalno pitanje rešavati jedinstveni – ne stideći se svog Beograda

Vulin: Nacionalno pitanje rešavati jedinstveni – ne stideći se svog Beograda

10/01/2019 Off By BERB

 

Ranka Čičak

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović večeras su u Domu Garde na Topčideru povodom novogodišnjih i božićnih praznika priredili prijem.

Svečanosti u Domu Garde prisustvovali su ministri u Vladi, visoki državni predstavnici, predstavnici verskih zajednica, članovi vojno-diplomatskog kora, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života.

Vulin je gostima čestitao novogodišnje i božićne praznike i istakao da je godina pred nama ona u kojoj ćemo ono što je započeto 2012. godine – proces jačanja i obnavljanja Vojske Srbije nastaviti – a mnoge stvari uspešno privesti kraju.

Rekao je da će Vojska Srbije i u novoj godini, kao i u ranijim, ali i u onim godinama koje tek dolaze, biti oslonac svoje države, zemlje i naroda:

– Vojska Srbije, jaka, sigurna i zadovoljna. Ona je i vojska koja je u stanju da čuva mir. Samo kada imate moćnu, organizovanu vojsku, možete biti sigurni da će malo ko ili niko i pomisliti da se prema vama ponaša i govori jezikom sile. Moćna Vojska Srbije može da garantuje i mir i stabilnost i sigurnost, sve ono što Srbija jeste.



Ministar je još rekao da je najveća snaga Vojske Srbije kroz istoriju bilo to što nikada niste sa sigurnošću mogli da kažete gde počinje vojska, a gde prestaje narod. Vojska i narod uvek su bili jedno i kao takvi sigurni i nepobedivi. Tako će biti i u godini koja je pred nama. Dodao je da je pred nama teška godina puna izazova u kojoj se formiraju paravojske, govori se o stvaranju velike Albanije.

Po mišljenju ministra odbrane “Srpsko nacionalno pitanje nije rešeno, i u 2019. godini kao i u svakoj godini pre i svakoj godini posle, radićemo sve da srpsko nacionalno pitanje bude rešeno u miru, kako treba i kako zaslužuje jedan veliki i hrabri narod, koji je dovoljno glava dao u beskrajnim i bezbrojnim ratovima koje su započinjali i tražili drugi, a on u njima učestvovao zato što je živeo na ovom parčetu zemlje”

Naglasio je i da će 2019. godina biti godina jedinstva i sloge za sve Srbe, gde god oni živeli, kao i shvatanja i razumevanja da ćemo srpsko nacionalno pitanje rešiti i rešavati samo jedinstveni, složni, ne stideći se svog Beograda i ne stideći se činjenice da niko Srbe ne može da voli, čuva i poštuje kao njihov Beograd i kao njihova Srbija.

Večerašnju svečanost upotpunili su svojim nastupima Mešoviti hor Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“.♦