Kosovo: Da li Tači može da ukine prištinske takse?

Kosovo: Da li Tači može da ukine prištinske takse?

08/01/2019 Off By BERB

 

Hašim Tači je u izjavi za američki dnevnik Vašington post izjavio da je Kosovo spremno da povuče odluku o carini, ukoliko postoji jasan put za postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom.

Pošto se radi o odluci Vlade Kosova, na predlog ministra trgovine, Tači nema ovlašćenja da to postigne. Ali, i pord toga, izjavio je da su takse „vanredna mera“ i da postoji spremnost da se ona ukloni.

Kabinet Tačija juče (ponedeljak 7. jnauar) nije hteo da komentariše način na koji bi to Tači izveo, računajući da je Vlada Kosova, za sada, protiv toga. Ramuš Haradinaj u nekoliko navrata je izjavio da će odluka Vlade ostati na snazi sve dok „Srbija ne prizna Kosovo“.

Haradinajev kabinet nije hteo da komentariše izjavu Tačija, ukazujući na komentar ministra trgovine Endrita Šalje za kosovske medije u nedelju, koja je bila nešto mekša.

Šalja je rekao da mu „nije jasno zašto se predsednik bavi ovim pitanjem s obzirom na to da je to pitanje Vlade“. On je dodao da se odluka neće ukinuti sve dok i dalje važe razlozi zašto je ona uvedena, a Tačiju je poručio da ukoliko ima neki zahtev, neka ga prosledi Vladi na razmatranje.
Vlada Kosova je 21. novembra uvela carinu od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine u cilju, kako su naveli, zbog jačanje domaće proizvodnje, ekonomije i kosovske državnosti. Ministar Šalja je tada rekao da se kosovski proizvođači suočavaju sa brojnim barijerama u Srbiji i da kosovski proizvodi ne mogu da se plasiraju na to tržište, što nije slučaj sa proizvodima iz te zemlje.

Ovakva odluka vlade naišla je na velike kritike međunarodne zajednice, koja je jednoglasno tražila od Kosova da je ukine, na šta Vlada Kosova nije pristala.

S obzirom na to da se najavljuje nastavak dijaloga Kosova i Srbije, kao i postizanje sporazuma u prvoj polovini godine, deluje da Tači priprema teren za tako nešto.

Prema pisanju Vašington Posta, Tači se 21. decembra u Berlinu sastao sa američkim ambasadorom Ričardom Grenelom bliskim čovekom Donalda Trampa, kojem je obećao povlačenje odluke o carini. Predsedništvo Kosova nije najavilo ovaj sastanak. Grenel je pozvao na normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, i istakao da mu je drago što se Tači „složio i obećao da će raditi na okončanju carine koje su nedavno uspostavljene na srpske proizvode“.

Do sastanka je došlo nekoliko dana nakon što je predsednik Tramp uputio pismo Tačiju, u kojem je naveo da su Sjedinjene Države spremne da pomognu naporima „u postizanju sporazuma koji bi uvažio interese i Kosova i Srbije“. Tramp je pozvao kosovske lidere na jedinstvo i da iskoriste ovaj trenutak, ali i da se „uzdrže od akcija koje bi mogle da otežaju postizanje sporazuma“.

S druge strane, nedavno formirana Državna delegacija za dijalog (pregovarački tim) juče je otputovala za Brisel kosovska delegacija gde će se danas održati konsultativni sastanak sa Federikom Mogerini, posrednicom u dijalogu Kosova i Srbije. Ovu delegaciju čine predstavnici vladajućih partija, ali i jednog dela opozicije.♦