Tači: 2019 – Pravi trenutak za sporazum sa Srbijom

Tači: 2019 – Pravi trenutak za sporazum sa Srbijom

31/12/2018 Off By BERB

 

 

Hašim Taći tvrdi da će “u bliskoj budućnosti” u dijalogu s Beogradom biti postignut sporazum jer “političke okolnosti na Kosovu i u Srbiji omogućavaju takav sporazum”.

 

U autorskom tekstu, koji je povodom novogodišnjih praznika napisao za RTK albanskom jeziku, naveo je kako “nema vremena za gubljenje u postizanju održivog i trajnog mira koji će biti postignut sporazumom o odnosima sa Srbijom”. Veruje da će politički čelnici Kosova tokom 2019. godine biti “spremni da donose teške, ali obavezne odluke, koje su u interesu Kosova i u interesu mira na Balkanu”. Građanima poručuje da će “svaku odluku doneti u interesu Kosova”.
“Velike istorijske odluke, koje su donesene o državama i narodima širom sveta, često su bile rezultat samo jednog trenutka. Tako se dogodilo i s nama. Istorija našeg naroda je puna sjajnih trenutaka. Mi smo doneli ispravne i pametne odluke u određenim trenucima, koje su podržale jake države. Ne bismo bili iskreni ako bismo rekli da nije bilo trenutaka kada smo mislili da smo izgubili istorijske mogućnosti, zbog nedostataka donošenja odluka ili pogrešnih odluka”, napisao je Tači.

Po njemu, “odluka, koju treba doneti u bliskoj budućnosti, je postizanje konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom”.
“Mislim da je sada najbolji trenutak za postizanje održivog i trajnog mira. Političke okolnosti na Kosovu i u Srbiji omogućavaju takav sporazum. U postizanju ove mogućnosti učestvuju i SAD i EU”, navodi Tači. Podsetio je i kako je pismo, koje je dobio od američkog predsednika Donalda Trumpa, bilo “direktno i vrlo jasno”:

“Predsednik Tramp je uputio poziv svim kosovskim političkim čelnicima da iskoriste trenutak za postizanje sporazuma sa Srbijom. U suprotnom, može biti posledica ne samo za Kosovo, nego za čitavu regiju”, napisao je Tači.
“Ali, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je pre nekoliko dana da “dijaloga sa Kosovom neće biti dok Priština ne povuče takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine”. Vučić je to poručio nakon što je Kosovo uvelo takse od 100 posto i na proizvode stranih kompanija koje svoje pogone imaju u Srbiji i BiH. Prema njegovim rečima, “na taj način su pale u vodu laži albanskih političara s Kosova koje su izgovarali u zapadnom svetu”. “Oni su uvek govorili da su za mir i dijalog, da neće povećavati i pogoršavati mere koje su uveli, a vidimo da su sve zajedno uradili. Hašim Tači i Ramuš Haradinaj rade zajedno, ma koliko se oni lično ne voleli”, rekao je Vučić. Istaknuo je i kako na razgovor s Tacijem “niko ne može da ga natera” dok Priština ne povuče svoje mere.
“Ne postoji ta sila na svetu i taj čovek na svetu koji će da me natera da razgovaram o bilo čemu dok se takse ne povuku, ni Trump lično da me pozove”, poručio je Vučić(Agencije).♦