Konferencija za medije ministra Vulina: Vojska budno oko Srbije!

Konferencija za medije ministra Vulina: Vojska budno oko Srbije!

29/12/2018 Off By BERB

 

Ranka Čičak

Ministar odbrane Aleksandar Vulin danas je održao konferenciju za medije. Ocenio je da je 1018. godina za Ministarstvo odbrane bila teška i puna izazova. Istovremeno to je bila godina u kojoj je Vojska Srbije pokazala obnovljenu snagu i napredak, intenzivno se pripremala vredno radeći na poboljšanju materijalnog položaja svojih pripadnika.

 

Ministar je govorio i o budžetu Ministarstva odbrane za iduću godinu. Iznosiće oko 95 milijardi dinara i biće veći od ovogodišnjeg za 24 milijarde i 600 miliona, ili za 35 posto. Prioritetna ulaganja će se odnositi na osavremenjavanju naoružanja i poboljšanje standarda pripadnika vojske.

Vulin: Orić je neosuđeni ratni zločinac, kriminalac
Aleksandar Vulin rekao je da je laž tvrdnja Nasera Orića da predsednik Srbije Aleksandar Vučić želi njegovu glavu i poručio da nikoga u Srbiji Orić ne zanima, “osim da bude pravosnažno osuđen za ratne zločine”.
-To je laž sa ciljem da se sukobi u BiH i sa Srbijom stvore i uvećaju. On je lice iz krimogene strukture i nije predmet naše službe bezbjednosti, jer treba da odgovara pred pravosudnim organima i žao mi je što to nije urađeno, rekao je Vulin i dodao da Naser Orić nikoga u Srbiji ne zanima, samo nas zanima da on bude pravosnažno osuđen. Orić je neosuđeni ratni zločinac, kriminalac, a sada i lažov…On je ratni zločinac, nije ratni komandant, već zločinac i kriminalac i lažov.


Vulin je potsetio da je Srbija sa Rusijom potpisala ugovor o donaciji 30 tenkova T72 i isto toliko savremenih borbenih oklopnih vozila. Na osnovu sporazuma sa Ruskom Federacijom, nabavljeno je šest Migova 29 a očekuje se nabavka pet helikoptera H145M. Zaključeni su ugovori o nabavci četiri borbena i tri transportna helikoptera, obnovljeno osam aviona Orao, a u toku je modernizacija aviona Orao i G4.

O Kosovu: Vojska Srbije budno motri na administrativnu liniju. Nadzire 384 km njene dužine. Istovremeo vodi računa i o suverenitetu vazdušnog prostora.

“Zahvaljujući obnovljenom ratnom vazduhoplovstvu i protivvazdušnoj odbrani, nije bilo ni jednog jedinog dana, ni jednog sekunda da nismo imali spremne i zadejstvovane lovačke aparate koji su u potpunosti uvek kontrolisali i branili naš vazdušni prostor” rekao je Vulin.

Nezaobilazan je bio i materijalni položaj pripadnika Vojske Srbije. Zarade su im ove godine povećane za 10, a naredne će biti povećane za devet procenata. Isplaćena je solidarna pomoć za rođenje 1797 mališana, u iznosu od 49.900 dinara. Vojska će finansirati vojne osiguranice mlađe od 44 godine tokom četiri pokušaja vantelesne oplodnje, a rešeno je i stambeno pitanje za 747 pripadnika ministarstva i vojske.♦