27. decembar

27. decembar

27/12/2018 Off By BERB

–1901. – Rođena je Marlen Ditrih (pravo ime Maria von Losch), glumica nemačkog porekla, najtipičniji primer filmskog vampa. Stekla je mesto u istoriji filma ulogom u Šternbergovom “Plavom anđelu”. Ostali filmovi: “Maroko”, “Šangaj-ekspres”, “Kismet”…


–1571 – Rođen je nemački astronom, matematičar i fizičar Johan Kepler (Johann), koji je s tri fundamentalna zakona o kretanju planeta dokazao Kopernikovu hipotezu o heliocentričnom sistemu.


 

 

–1822. Rođen francuski hemičar i biolog Luj Paster, pronalazač vakcina protiv besnila, antraksa i “crvenog vetra”. Otkrio postupak konzerviranja hrane sprečavanjem razmnožavanja bakterija, koji je kasnije nazvan “pasterizacija”. Osnovao mikrobiologiju i stereohemiju i organizovao institut, nazvan njegovim imenom.


 

–1831. Engleski prirodnjak Čarls Darvin isplovio brodom “Bigl” iz Plimuta i počeo petogodišnju naučnu ekspediciju. Na istraživanjima koja je obavio tokom tog putovanja zasnovao teoriju o evoluciji živih bića objavljenu 1859. u “Poreklu vrsta”.


1882. Ukazom kneza Milana Obrenovića o odobrenju Trgovinskog sporazuma i Konzularne konvencije sa SAD uspostavljeni diplomatski odnosi Srbije i SAD.

 


1927. Jedan od vođa Oktobarske revolucije i prvi šef sovjetske diplomatije Lav Trocki isključen iz Komunističke partije pošto je u političkim sukobima pobedila frakcija Josifa Staljina. Trocki potom proteran iz SSSR i ubijen u Meksiku 1940. po Staljinovom nalogu.

1945. U Vašingtonu osnovan Međunarodni monetarni fond. Pravilnik o radu Fonda izradila monetarna i finansijska konferencija 44 zemlje UN, koju je u leto 1944. u Breton Vudsu sazvao predsednik SAD Frenklin Ruzvelt.

1948. Mađarske vlasti uhapsile rimokatoličkog kardinala Jožefa Mindsentija zbog antikomunističkog delovanja.

1949. Holandska kraljica Julijana potpisala dokument kojim je Indonezija dobila suverenitet posle više od 3 veka holandske kolonijalne uprave. Za prvog predsednika Indonezije izabran Ahmed Sukarno, vođa oslobodilačkog pokreta.

1956. Flota UN počela čišćenje Sueckog kanala koji su Egipćani onesposobili tokom Sueckog rata potopivši u njemu više brodova.

1969. Libija, Sudan i Ujedinjena Arapska Republika postigli dogovor o stvaranju vojnog, političkog i ekonomskog saveza.

1972. Umro kanadski državnik Lester Bouls Pirson, šef diplomatije, premijer i dobitnik Nobelove nagrade za mir 1957. za napore uložene u rešavanju Suecke krize.

1972. Australija obustavila vojnu pomoć Južnom Vijetnamu i time okončala učešće u Vijetnamskom ratu.

1975. Više od 400 rudara poginulo prilikom eksplozije u rudniku uglja u Časnali u indijskoj državi Bihar.

1978. Umro alžirski državnik Huari Bumedijen, predsednik Alžira od juna 1965, kada je državnim udarom oborio sa vlasti Ahmeda Ben Belu.

1979. Avganistanski predsednik Hafizula Amin pogubljen posle državnog udara koji su podržale sovjetske trupe, ušavši dva dana ranije u Avganistan, u prvoj vojnoj intervenciji SSSR izvan zemalja Varšavskog pakta.

1985. U istovremenim napadima palestinskih terorista na putnike ispred šaltera izraelske avikompanije “El Al” na aerodromima u Rimu i Beču ubijeno 16 ljudi, među kojima i jedan napadač, a ranjeno više od 100.

1989. Egipat i Sirija posle 12 godina prekida obnovili pune diplomatske odnose.

1995. Francuska izvršila 5. u seriji nuklearnih proba u Južnom Pacifiku, što je izazvalo osude širom sveta.

1996. U Ruandi počelo prvo suđenje za genocid učesnicima masakra nad 800.000 pripadnika plemena Tutsa 1994.

1996. Bivši španski premijer Felipe Gonsales saopštio da je Komisija OEBS utvrdila da je koalicija “Zajedno” pobedila na lokalnim izborima u 13 gradova u Srbiji i u 9 beogradskih opština. Mirni protesti građana u Srbiji, koji su tražili priznavanje izbornih rezultata, nastavljeni uprkos intervencije policije.

1998. Na severu Kosova, posle kratkotrajnog primirja, obnovljeni sukobi srpskih snaga bezbednosti i kosovskih Albanaca.

1998. Irak saopštio da ne priznaje zone zabranjenog leta, koje je posle Zalivskog rata 1991. Zapad uspostavio iznad severa i juga te zemlje, i počeo seriju sukoba sa američkim snagama.

2000. Većina Rusa za ličnost XX veka izabrala vođu Oktobarske revolucije Vladimira Iljiča Lenjina.

2000. Kina i Kuba potpisale protokol o jačanju vojne saradnje.